Motorsport

DÄCKUSÅPAN

SPORTBLADET

Tävlingsarrangören hotar stämma Michelin på mångmiljonbelopp

F1-loppet i USA hånas av en hel värld - och nu riskerar både Bernie Ecclestone och internationella bilsportförbundet (FIA) att stämmas på mångmiljonbelopp.

Dessutom kommer nu krav på FIA-presidenten Max Mosleys avgång.

Besvikelsen efter det kaosartade F1-loppet i USA har långt i från lagt sig - istället har de amerikanska åskådarna och ägarna till banan i Indianapolis blivit ännu mer uppretade.

- Vi delar besvikelsen med alla fanns och är mycket ledsna över att vi inte fått se det spännande lopp som vi förväntat oss, säger banans ägare Tony George till F1-total.

Pengarna tillbaka

Han uppmanar dessutom alla fans som känner sig lurade, besvikna och som vill ha pengarna tillbaka att vända sig till FIA, till däcktillverkaren Michelin och till FOM (Bernie Ecclestones firma Formula One Management). Han offentliggjorde deras adresser och ett antal av de 120 000 fansen som var fruktansvärt förbannade när de lämnade banan har redan tagit honom på orden. Dessutom funderar nu de ansvariga för Indianapolis Motor speedway om de finns några juridiska möjligheter för dem att på ekonomisk kompensation för att sju stall på inrådan av deras däcktillverkare vägrade starta i söndagens tävling.

Troligen handlar det om en stämning av antingen, FIA, FOM eller däcktillverkaren Michelin som bär den största skulden till det kaos som inträffade eftersom deras däck inte klarade av de förhållanden som rådde på banan. Indianapolis Motor Speedway har haft utgifter på närmare 200 miljoner kronor och de hoppas på att få igen en stor del av den summan.

För FIAs president Max Mosley, som tog det avgörande beslutet och sade att någon chikan inte skulle byggas till på det sätt som Michelins stall föreslog, lär den kommande tiden bli tuff.

Kan tvingas avgå

Stallen skyller kaoset och de svarta rubrikerna på honom och nu krävs hans avgång.

- I alla andra företag och i alla andra sporter hade konsekvensen av en sådan fars varit att presidenten tvingats avgå. Det som hände har skadat F1-sporten mycket svårt och det hade inte behövt hända, säger Minardis stallchef Paul Stoddart till F1-total.

Priset för sporten kan bli enormt högt, den amerikanska marknaden är viktig men där har F1-sporten nu förlorat allt förtroende. Det är till och med så illa att ägaren till Indianapolis Motor Speedway funderar på om han ens är intresserad av att förlänga kontraktet när det löper ut nästa sommar.

Här är männen bakom skandalen

Tidigare artiklar om däckusåpan

Anna Carlsson

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte PSG–Manchester City i kväll – se alla Champions League-matcher på C More

C More

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Motorsport

ÄMNEN I ARTIKELN

Motorsport