Många ut i första åket

SPORTBLADET

Favoriten Giorgio Rocca körde ur – svenskar i slagläge

Första åket i herrarnas slalom blev ett enda långt manfall – när tjugo åkare hade kört hade nära hälften försvunnit, däribland flera av favoriterna.

Det är helt öppet vem som tar medaljerna och svenskarna har bra läge.

– Jag ska ge järnet i andra, lovar Johan Brolenius.

Foto: Michael leckel/AP
Hemmafavoriten Giorgio Rocca åkte ur. Han var inte ensam om det.

En av de fyra svenskarna i startlistan, Markus Larsson, hörde till de olyckliga som körde ur. Men övriga tre kom i mål varav André Myhrer körde fortast och kom i mål på en sjätte plats. Därefter följde Johan Brolenius på åttonde och Martin Hansson på tolfte.

Italienaren Giorgio Rocca var skyhög favorit i slalomen efter Jean-Pierre Vidals olyckliga skada, och chocken gick som en stöt genom hemmepubliken när han körde ur. Roligare blev det inte för dem när både Manfred Moelgg och Patrick Thaler gjorde detsamma.

Efteråt var Markus Larsson grymt besviken:

Ville ta medalj

– Jag är väldigt, väldigt besviken, det känns tungt nu. Jag fick ett litet kast och hann inte in. Det kändes bra dit fram, försökte ösa på så gott jag kunde. Jag var rätt säker på att ta medalj, så nu känns det sjukt tungt, säger han till SVT.

– Jag tror att tyvärr så har snön blivit uppluckrad av snön som föll i natt och underlaget har blivit sämre än vi trodde. Sedan är sikten också relativt dålig, sade Pernilla Wiberg till SVT.

Brolenius, cirka sekunden efter ledande Benjamin Raich, Österrike, sa till SVT:

”Inte omöjligt”

– Det är lite mycket, men inte omöjligt. Sätter jag hela åket i nästa så får man se vad som händer.

Hans förklaring till att så många åker ur är överladdning:

– Man vill ju ladda järnet, här åker ingen för att samla världscuppoäng. Adrenalinet pumpar och det är många gånger på vägen ner som man känner att man är på väg ur. Det gäller att ligga på gränsen och vara snabb utan missar.

Ska ge järnet

Inför andra åket gäller det att våga satsa.

– Jag ska ge järnet i andra, allt jag äger och har, lovar Brolenius.

Även Martin Hansson har bra läge inför andra åket:

– Jag tyckte jag gjorde ett ganska bra åk i den övre biten, och det var ett skönt åk. Lite för långsamt, kanske, men jag får gasa i andra. Nu är jag här och tänker åka så fort som möjligt.

Robert Triches