Friidrott

Wennerholm: Herrarna haltar – damerna dominerar inför VM

SPORTBLADET

Det är tjejerna som dominerar svensk friidrott just nu.

Det är tjejer som skräller, det är tjejer som överträffar sig själva och blir VM-klara en efter en.

Sveriges bästa landslag?

Utan tvekan.

Förra helgen tog sig damerna till friidrottens Super League i Europacupen.

Och bara under senaste veckan har fyra nya tjejer blivit VM-klara.

Emma Green som klarade a-kvalgränsen 1,95 i höjd, Anna Söderberg som kastade dryga 61 meter i diskus i Prag i måndags, Kirsten Belin (4,45 i stav i går) och sensationen Louise Gundert på 400 meter häck.

Två svenska damguld i VM...

Det gör att tio svenska tjejer är VM-klara individuellt. Så många svenska tjejer har inte funnits i en VM-trupp sedan historiens första VM 1983 - även det i Helsingfors.

Men den gången åkte de flesta tjejer turistklass, då uttagningsreglerna var betydligt generösare än i dag. Ann-Louise Skoglund var bästa svenska med sin sjätteplats på 400 häck. Så här 22 år senare är jag övertygad om att vi åker hem med två svenska VM-guld.

För vem ska slå Kajsa Bergqvist?

Eller Carolina Klüft?

Jag vet mycket väl att fransyskan Eunice Barber toppar världsårsbästalistan i sjukamp, men jag tror bara att det gör Carolina Klüft ännu bättre.

Det är precis vad hon behöver. Konkurrens.

Det kan få henne att äntligen slå det där gamla europarekordet, som hon var så snubblande nära i Paris 2003. Carros 7001 poäng var bara sex poäng från ryskan Larisa Nikitinas rekord från 1989.

Kajsa Bergqvist verkar kunna hoppa två meter i sömnen just nu och även om det rör sig om en världshöjd, så känns den mer som hennes lägstanivå.

Det kommer garanterat att bli en bra bit högre i sommar.

Nu är Kajsa och Klüft inga direkta överraskningar. Carro har vunnit sina tolv senaste sjukamper och de inkluderar ett OS-guld, ett VM-guld, ett EM-guld och ett JVM-guld.

I helgen gör hon sin trettonde i Europacupen i finska Jyväskylä och kommer att vinna lika överlägset som vanligt (om hon inte skadar sig eller träffas av blixten).

Kajsa tävlar i en mer chansartad gren. Ändå ser hon så säker ut och tre tävlingar har redan gett henne självförtroende som räcker säsongen ut.

...men bara Holm fixar det?

Och i år är det konkurrenterna som haltar. Jag tror bara att en tjej skulle kunna slå henne och det är ryskan Jelena Slesarenko. Om hon hoppar som i fjol, då hon var världsetta med 2,06.

Men hittills har inte Slesarenko varit i närheten av 2004 års form. Det ryktas att hon är knäskadad och hon har bara gjort två tävlingar och tagit 1,85 och 1,89. Hon får stryk av Sverigetvåan Emma Green om hon inte hoppar bättre än så.

???

De svenska herrarna då? Nej.

Robert Kronberg och Johan Wissman står och stampar på samma ställe och är långt, långt efter världstoppen.

Christian Olsson är skadad och Patrik Kristiansson river ur sig.

I dag känns bara Stefan Holm som ett rejält medaljhopp.

Mats Wennerholm

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Friidrott

ÄMNEN I ARTIKELN

Friidrott