Sportbladet

Finsk triumf på luftmadrass

Av: 

Zendry Svärdkrona

SPORTBLADET

– Nytänkande gav världsstjärnorna segern

(UTÖ) Tolv timmars tävling från Sandhamn till Utö.

Fem mils löpning.

Tolv kilometers simning.

Sedan gick de i mål – för att tio minuter senare kasta sig i en båt för att hinna med Finlandsfärjan hem.

– Ytterligare en dag på jobbet, säger världsmästaren i multisport, Petri Forsman som tillsammans med världsmästarkollegan Ville Niemelä vann tävlingen Ö till Ö.

De startade klockan 06.00 i snålblåsten utanför Seglarhotellet i Sandhamn. Redan efter första simningen på 1 321 meter mellan Sandhamn och Vindalsö tog de kommandot.

Förklaringen var deras taktiska chansning att använda luftmadrasser att paddla på under vattenetapperna. Det låter enkelt. Men reglerna säger att all utrustning laget använder också måste bäras med under hela loppet och in i mål.

Jobbigt att simma med cykel

Därför kunde öborna i Stockholms mellersta skärgård under gårdagen se två världsstjärnor springande genom öarnas snårskog med uppblåsta luftmadrasser fastspända på ryggen.

– I princip skulle vi kunnat ha med oss en cykel. Men den blir ju jobbigt att simma med. Luftmadrassen var en kompromiss, säger Ville Niemelä, som tillsammans med Petri Forsman var tvåa vid VM i multisport i Hemavan för två veckor sedan och vann VM 2001.

Närmast jagande de finska konditionsfenomenen var laget från Sveriges fallskärmsjägarskola, FJS, Johan Hasselmark och Martin Sahlén, som slutade åtta i senaste världsmästerskapen i multisport.

De var dock chanslösa och var till slut 1 timme och 29 minuter efter i mål.

Outstanding

– Petri och Ville var outstanding i dag. Vi gjorde allt vi kunde för att ta in på dem och fick litet hopp om att kunna simma ikapp dem då en av deras luftmadrasser fick punktering i loppets slutskede. Men försprånget var för stort, säger Johan Hasselmark.

Tävlingen genomfördes under tuffaste tänkbara villkor. Temperaturen i vattnet var 15 grader och vidstyrkan upp till 15 meter i sekunden. Hade det blåst hårdare hade loppet avbrutits.

– Det gjorde de långa simsträckorna, de över kilometern, oerhört kraft

Även om tävlingen kunde slutföras så skördade den offer på toppnivå, bland annat laget med Sveriges bästa triatlet, Jonas Colting, som tävlade tillsammans med landslagskollegan Pasi Salonen.

– Förhållandena blev så svåra att vi inte hann i mål innan det blev för mörkt att simma, så tävlingsledningen fick avbryta tävlingen, säger Jonas Colting. Nästa år kör vi, och förmodligen alla andra, också med luftmadrass.

ANNONS

Stor dramatik eller promenadseger? Tippa veckans toppfotboll och se om du fixar 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert: