Superstjärnan stoppas från EM

Foto: Matthias Schrader / TT / NTB Scanpix

avErik Karlsson

SPORTBLADET

Höjdstjärnan Danil Lysenko vann IVM i vintras och nyligen slog han till med 2,40 vid Diamond League-tävlingar i Monaco.

Men nu stoppas han från EM av IAAF som dragit tillbaka ryssens status som neutral idrottare efter att han inte skött sin vistelserapportering.

Ända sedan den ryska dopningsskandalen rullades upp har internationella friidrottsförbundet (IAAF) stängt av det ryska friidrottsförbundet från alla tävlingar.

Enskilda aktiva har fått söka dispens och tävla som så kallade neutrala idrottare. En sådan har varit höjdhoppsstjärnan Danil Lysenko, 21, som växt fram till en superstjärna de senaste åren.

I vintras vann han inomhus-VM och i Monaco den 20 juli slog han till med en närmast unik prestation när han var felfri över drömgränsen 2,40.

Stängs av under utredning

Lysenko var med på de anmälningslistor till EM som europeiska friidrottsförbundet publicerade häromdagen. Men nu stoppas han eftersom IAAF dragit tillbaka hans status som neutral idrottare.

Anledningen är att Lysenko, likt Meraf Bahta, inte fullgjort sina plikter i vistelserapporteringssystemet ADAMS. Enligt IAAF:s ”Athletics Integrity Unit” har Lysenko inte fyllt i var han ska befinna sig och därmed har Lysenko inte varit tillgänglig för dopningstester utanför tävling.

Lysenko är, till skillnad från Bahta, avstängd under utredning och förbjuds därmed tävla under EM i Berlin.

Idrottarna som tjänar mest 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott

IAAF

Dopning