Örebro pressade svenska mästarna

Foto: Förre Sundsvallspelare Brandon Barton, nu i Örebro.
SPORTBLADET

De regerande svenska mästarna Sundsvall Dragons vann programenligt seriepremiären i basketligan, men pressades hårt av fjolårets jumbolag Örebro.

Sundsvall vann med 79–72. Flera av konkurrenterna om ligasegern, Luleålaget LF och Norrköping, startade ligaspelet på ett mer imponerade sätt.

Med 18 sekunder kvar av matchen hade förre Sundsvallsspelaren Brandon Barton chansen att sätta 75–75 med en trea.

– Jag var ju helt ren och hade tid på mig. Det kändes riktigt tungt att se skottet missa korgen. Det är ju så det varit under försäsongen också, vi har haft svårt att få till en stark avslutning på matcherna, konstaterade Barton.

Barton har fått ett rejält lyft sedan han lämnat Sundsvall. Han satte 16 poäng mot sitt gamla lag.

Starka islänningar

Den isländske förbundskaptenen Peter Öqvist matchade sina tre landslagsspelare rätt friskt och de överglänste de amerikanska importerna i premiären.

– Det blev en riktigt tuff match mot Örebro. Vi har mycket kvar att jobba på innan vi fått ihop laget, sade Hlynur Baeringsson.

Sundsvallstränaren Peter Öqvist var nöjd med premiärsegern.

– Det är alltid skönt att vinna. I en premiärmatch finns alltid nerverna med i bilden – men framför allt är det ett nytt lag med många nya spelare. Det tar tid för laget att hitta rätt i kommunikationen på plan. Visst hade jag önskat ett högre bolltempo redan nu med snabbare passningar mellan fler spelare.

Seriefavoriten vann

Örebro lyckades tämligen väl med sin taktik.

– Vi ville hänga med i matchen så länge som möjligt, och vi lyckades bra med det eftersom det var en jämn match ända fram till slutsekunderna, sade Örebro nye coach Panagiotis Nikolaidis.

Från seriepremiären noteras att amerikanen Justin Safford var planens poängkung när seriefavoriterna LF utklassade 08 Stockholm på hemmaplan i Luleå med 103–70. Norrköping inledde seriespelet lika starkt när Jämtland besegrades med 101–77.

Ove Byström/TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Basket