De vill förlänga med Vettel – till 2016

SPORTBLADET

Red Bull: ”Testar redan nu”

Foto: Det går bra nu.

Sebastian Vettel har kontrakt till 2014.

Men Red Bull vill förlänga det – och dominansen till 2016.

– Vi testar redan nu för 2012, erkänner stallet.

Sebastian Vettel är världsmästare. Det är fem lopp kvar och han behöver ta en enda poäng till för att vinna titeln.

Det kommer han att göra, troligen redan på söndag.

Därför har Red Bull valt att intensifiera arbetet inför nästa år – och betydligt längre än så. Stallet som redan har förläng med Sebastian Vettel till 2014 vill förlänga det kontraktet i två år till.

Ser framåt

– Det stämmer. Vi förlängde kontraktet till 2014 för att vi utgick i från att vi då kunde arbeta tillsammans i två år även under de nya motorreglerna (fyra i stället för åtta cylindrar), men det har ändrats nu och den nya motorn kommer först 2014, säger Red Bulls motorsportkonsulent Helmut Marko till tyska Sport Bild.

– Därför har vi förlängt kontraktet med vår motortillverkare Renault till 2016 och vi hoppas att vi kan ta fram en bil till Sebastian som han kan vinna VM-titlar med även efter 2014.

Själv trivs Sebastian Vettel i stallet och säger att det inte finns någon anledning för honom att byta stall. Nu är han på väg att bli tidernas yngsta dubble världsmästare och både han och stallet ser framåt.

Förbereder inför nästa år

Redan i Singapore för två veckor sedan använde Red Bull en framvinge till nästa års bil under fredagens träning.

– Vi testar redan för nästa säsong. Nästa år kommer den diffusorn som vi nu använder oss av att förbjudas, men alla andra regler är de samma. Därför kan vi redan nu börja testa delar som påverkar utvecklingen av nästa års bil, säger Helmut Marko.

– Då kan vi redan nu se till att de delarna är tillförlitliga och att vi inte behöver drabbas av en massa barnsjukdomar under de begränsade vintertesterna.

Under dagens träningar har Red Bull testat ännu fler delar till 2012 och nästa års bil är en vidareutveckling av årets bil. Så har det varit de senaste åren och det har varit framgångsrikt. Den första bilen i den nya generationen var RB5 och med RB6 vann Sebastian Vettel förra årets sin första VM-titel och med RB7 tar han sin andra.

Med RB8 ska han ta sin tredje.

Så vill stallet att det ska fortsätta – helst fram till och med 2016.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1