Sigge Reichards Pokerskola Lektion 1: Att komma i gång

SPORTBLADET

"Roligt och inte svårt att lära sig"

Är du ny i spelet Poker och vill lära dig mer? I så fall har du kommit helt rätt!

I den här serien kommer Pokerstars svenska nätpokerproffs Sigge Reichard gå igenom de viktigaste grundstenarna för att du ska kunna bli en pokerhaj vid borden.

Första lektionen: Så kommer du i gång med ditt spelande.

Foto: Lina Olofsson/Pokerstarsblog.nu
Sigge Reichard

Övning ger färdighet

För att få ut så mycket som möjligt av den här artikelserien så är det viktigt att testa och öva på de nya färdigheterna som du kommer att lära dig. Jag rekommenderar såklart att du väljer Pokerstars när du ska börja, där finns världens största urval av olika spel och turneringar och sajten har nästan alltid över 100 000 spelare online.

Välj ett spel

Det finns många olika varianter av spelet Poker. Vissa lika varandra, andra väldigt olika. Gemensamt för de olika spelen är en spänning du förmodligen aldrig kommer att hitta i några andra typer av sällskapsspel. Det mest populära pokerspelet, och det som jag rekommenderar att börja med, är No Limit Texas Hold'em. Det är roligt och inte svårt att lära sig.

Välj nivå

På Pokerstars finns det ett nästintill oändligt val av olika nivåer och du kan garanterat hitta något som passar dig perfekt! Vi kan spela helt gratis med låtsaspengar till inköp i turneringar för tio cent ända upp till inköp i turneringar för tusentals dollar. Bestäm ett tak för hur mycket du är villig att spela med. Om du inte vill satsa några pengar så kan du delta i en gratisturnering (freeroll) som du kan vinna pengar i.

Poker – inte bara tur

Många tror att poker enbart är tur. Det är fel. Låt oss säga att vi har en spelare som vinner 60 procent av de gånger han spelar. Har vi ett litet sample, där han spelar till exempel tio gånger, så kan det gå lite hur som helst. Spelar han däremot 100 gånger eller mer så kan vi börja förvänta oss att han kommer att ha vunnit betydligt mer än en spelare som till exempel bara vinner 40 procent av gångerna. Desto fler händer en bra spelare spelar desto säkrare kan vi vara på att han kommer vara en segrare. I det långa loppet är det skicklighet som räknas då den kortsiktiga turen alltid jämnar ut sig i längden.

Utvecklingsmöjligheter

Som pokerspelare så slutar man aldrig att lära sig nya saker. Poker är ett spel med många olika möjliga situationer där vi ständigt ställs inför olika val. Till exempel hur vi ska spela färgdrag i flervägspotter, hur ofta vi bör bluffa mot en viss motståndare på rivern, hur vi ska bäst ska försvara våra blinds mot aggressiva spelare. Listan kan göras lång. Lär vi oss hur vi ska hantera olika situationer på ett bra sätt så kan vi förvänta oss att vinna mer än våra motståndare. Det finns många olika sätt att utveckla sitt spel på, några exempel är: spela mycket, gå igenom spelade händer, kolla på hur bra spelare spelar, läsa pokerböcker, se pokervideos och ta lektioner av bra spelare.

Nästa veckas lektion handlar om Bankroll Management – hur du sköter din pokerekonomi och vilken nivå du ska välja.

Sigge Reichard

ARTIKELN HANDLAR OM

Poker