Gulldén: ”Det är jättefrustrerande”

Sverige är ett sargat landslag inför EM

Av: Johan Flinck

Publicerad:
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

TROLLHÄTTAN. Återbud, skador, hjärnskakningar och bristande speltid.

Frågetecknen är många i den svenska truppen inför handbolls-EM nästa vecka.

– Det är jättefrustrerande, säger Isabelle Gulldén, som går en kamp mot klockan.

Det är ett stukat landslag som samlats i Trollhättan inför EM i handboll som inleds i franska Nantes för svensk del nästa fredag.

I måndags lämnade storskytten Johanna Westberg återbud till EM av privata skäl.

Försvarsgeneralen Sabina Jacobsen var tillbaka för 2,5 veckor sedan efter sin knäoperation i början av september.

Målvakten Johanna Bundsen drabbades av en hjärnskakning i en match den 3 november och har följt hjärntrappan sedan dess. I tisdags tränade hon fullt för första gången.

Högerkanten Daniela Gustin fick en armbåge i huvudet i helgens match, har följt hjärntrappan och skulle träna lätt på onsdagskvällen.

Målsprutan Nathalie Hagman har knappt spelat alls i höstens Champions League med sitt Bukarest. Hon har varit bänkad till förmån för nyförvärvet Jovanka Radicevic, den montenegrinska storstjärnan.

Spelmotorn och världsstjärnan Isabelle Gulldén är det största frågetecknet. Hon drabbades av en bristning i senan under foten i mitten av oktober. Hon spelade fem minuter i Champions League i helgen men har inte tränat fullt ännu. Hon skulle göra sin första, lätta träning med landslaget på onsdagen.

Kommer inte i toppform

– Jag har ont. Och jag kommer inte vara smärtfri under EM, säger Gulldén som haltar lätt under onsdagens pressträff på hotellet.

Sverige spelar en dubbellandskamp mot Montenegro fredag och söndag som förberedelse till EM. Gulldén hoppas vara med i åtminstone en av matcherna.

29-åringen väntas spela EM på smärtstillande och frågan är i vilken form hon kommer att vara i när det smäller nästa vecka.

– Ja du, det vet jag inte själv.

En Gulldén, som spelat tolv mästerskap, i toppform har varit en förutsättning för att Sverige ska gå långt. I de två turneringar, VM 2011 och EM 2016, då hon dragits med skadeproblem under uppladdningen har Sverige misslyckats.

– Det är jättefrustrerande att veta att man går in i ett mästerskap utan att vara i toppform.

”För tidigt”

Förbundskapten Henrik Signell säger att han inte känner oro för det sargade landslaget:

– Det är för tidigt att känna oro. Men skadebiten är inte optimal. Det var det inte inför EM 2016 heller. Inför VM i fjol hade vi bra förberedelser.

Men så blev EM 2016 heller ingen succé medan ni gick till semifinal i VM?

– Jag tror inte att det är så enkelt. Klart det är bra att ha ha alla spelare friska och fräscha under uppladdningen men jag tror inte att det är avgörande för hur det kommer att gå, säger Signell.

Publicerad:

LÄS VIDARE