Schumacher tvingas lämna Mercedes

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Den sjufaldige mästaren ersätts av Lewis Hamilton

Foto: AFP
VM-fyran Lewis Hamilton, klar för Mercedes.

Michael Schumachers F1-karriär är över. Han tvingas lämna Mercedes.

Ersättaren heter Lewis Hamilton.

– Jag tror att jag kan styra silverpilen till en VM-titel, säger britten.

Den sjufaldiga världsmästaren skrev ett treårskontrakt när han återvände till F1 2010, men när han återvände så hoppades han på att vinna igen och han pratade om VM-titlar.

Verkligheten har sett väldigt annorlunda ut.

Michael Schumacher har bara stått på prispallen en gång (tredjeplatsen i Valencia 2012) och han har allt som oftast fått stryk av sin teamkollega Nico Rosberg.

Dessutom har ha varit inblandade i ett par mindre smickrande kollisioner, som den när han i söndags körde in i Toro Rossos Jean Eric Vergne i Singapore. Han missade en inbromsning och tvingas nu tillbaka tio platser i starten av Japans GP.

Nu står det klart att det inte blir någon fortsättning på karriären.

Hans kontrakt förlängs inte.

– Jag har haft tre fantastiska år hos Mercedes, men sportsligt gick det inte så bra som vi hade hoppats på, säger Michael Schumacher.

– Jag önskar Lewis lycka till och jag hoppas att stallet når de framgångar som vi har arbetat så hårt för att nå. Jag vill tacka stallet för att de trott på mig och killarna för deras hårda och hängivna arbete. Nu ska jag koncentrera mig på de avslutande loppen.

Hamilton ersätter

Ersättaren, Lewis Hamilton, ligger nu fyra i VM. Han har vunnit två av säsogens senaste fyra lopp han vann VM 2008. Han har kört för McLaren under hela sin tid i F1.

Men 27-åringen från Storbritannien har också kört med Mercedesmotorer under i stort sett hela sin karriär, Mercedes var länge partner till McLaren och han har dessutom under ungdomsåren varit teamkompis med den nuvarande Mercvedesföraren Nico Rosberg i F3 Euro Series och de båda kommer bra överens.

– Det är dags för mig att anta en ny utmaning och jag ser verkligen fram emot att öppna ett nytt kapitel i min racingkarriär och köra för Mercedes. Mercedes-Benz har varit en mycket viktig del av motorsporten länge, bär på ett viktigt arv och jag delar deras passion att vinna, säger Lewis Hamilton.

– Tillsammans kan vi växa och ta oss an den här nya utmaningen. Jag är övertygad om att jag kan föra silverpilen ända till toppen och nå vårt gemensamma mål. Att vinna en VM-titel.

Kontraktet är över tre år och börjar gälla 2013.

McLaren har också hittat en ny förare. Saubers Sergio Perez, som överraskat under säsongen, är klar för stallet.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1