Vinstmaskinen Sävehof

SPORTBLADET

”Om vi får ha kvar det här laget och utveckla det i tre så är vi förbi Larvik”

Foto: Bildbyrån
Ida Odén.

27 matcher.

1620 minuter.

Ett år.

Så länge har vinstmaskinen Sävehof puttrat på i Elitserien.

Och nu sneglar tränaren Henrik Signell, 37, utomlands:

- Om vi får ha kvar det här laget och utveckla det i tre så är vi förbi Larvik, säger han till Sportbladet.

Larvik är inte vilket lag som helst.

De har vunnit norska ligan sju år i rad och 2011 vann de Champions League.

Men nu är Sävehof på jakt efter dem.

- Vi fick mersmak på det här med Champions League-spel under hösten och svarade för många fina prestationer som inte riktigt resulterade dock. Vi vill behålla våra spelare här, samtidigt som inte förbjuder någon att lämna som vill flytta utomlands. Det är viktigt med kontinuitet och på sikt vill mäta oss med de bästa i europa. Vi har inga heltidsproffs, men det kommer att bli så på sikt. Ersättningen kommer nog att öka inom damhandbollen, i alla fall i Sävehof. Larvik, som vi mötte i Champions League hade ett ålderssnitt på 29, medan vi ligger någonstans runt 21 år på våra spelare. Om vi får ha kvar det här laget och utveckla det i tre år så är vi förbi Larvik, säger Henrik Signell.

”Man måste vara riktigt bra”

Partille är den lilla orten med det stora handbollsintresset.

- Det är väldigt många ungdomar som spelar handboll här så det finns en bra grund att stå på. Det finns också många ledare som gör ett fantastiskt ideellt arbete och det är ju en framgångsrik förening. Man måste vara riktigt bra för att komma med i A-lagen och det tror jag att gör att många vill och krigar extra hårt för att göra det, säger lagkaptenen Ida Odén som själv flyttade till Sävehof från Borås som 17-åring 2004.

- Träningsnivån höjs successivt ju äldre man blir. Vi börjar satsa lite hårdare när man närmar sig A-flick nivå, det vill säga runt 15-16 år. Då börjar vi bygga upp spelarna lite mer och jobbar på lite olika sätt beroende på vilken spelartyp man är. Det blir mer individuell träning och om man är liten och kvick så blir träningen lite mer anpassad efter det till exempel, säger Henrik Signell.

Han kan klubben i detalj.

- Jag började spela som 7-8-åring i handbollsskolan och tog mig in i A-laget när jag var 16-17 år gammal. Jag spelade där tills jag var runt 26-27 innan jag bytte klubb. Jag har fått en väldigt bra ledarskapsutbildning i klubben och hjälp. Jag har haft bra tränare runtomkring mig och trivts bra i Sävehof. Jag har varit här hela livet och har ett hjärta för klubben, vilket jag tror hjälper mig i ledarskapet. Att man bryr sig om helheten och inte bara laget man tränar för tillfället. Jag var assisterande tränare för herrarna i två år innan jag tog över damerna, säger han.

Sävehof har övertygat stort och vunnit fyra raka SM-guld. Ida Odén har varit med och vunnit alla.

”Sävehof är som en familj”

- Det har varit väldigt bra på många sätt, framförallt resultatmässigt. Jag har haft tre tränare under min tid här och spelare har kommit och gått. Men vi har lyckats behålla den fina känslan och jag har trivts väldigt bra. Sävehof är som en familj som man vill vara med i. Jag fick en stor roll då Isabelle Gulldén försvann, men den jag hade innan var viktig med. Hon var ju så fantastiskt duktigt så vi var många som behövde fylla i hennes tidigare roll för att kunna ersätta henne. Det är ett väldigt lätt lag att vara kapten i och även innan jag blev det så försökte jag vara en spelare som tog mycket ansvar med. Jag tycker inte att det har skett en så stor förändring där, säger Ida Odén som blev lagkapten inför säsongen 2011-2012.

David Flatbacke-Karlsson

ARTIKELN HANDLAR OM

Handboll