Näslund: ”Varit mycket att fundera på”

SPORTBLADET

Den tårfyllda medaljmissen på OS är knappt en vecka gammal.

Men världscupledande skicrossåkaren Sandra Näslund har en säsong att slutföra – efter en ursäkt från den armbågande OS-bronsmedaljören Fanny Smith.

– Det har varit mycket att fundera på, säger 21-åriga Näslund.

Skicrossåkaren Sandra Näslund åkte till OS i Pyeongchang, Sydkorea, med ambitionen att ta guld. Men det blev en fjärdeplats förra fredagen efter en tuff kamp med Fanny Smith om bronset. Schweiziskan ska ha delat ut en armbåge i den tajta OS-finalen, men svensklägrets protest avslogs.

– Det har varit mycket att fundera på... det är klart man är besviken på hur det blev. Det är väl bara att släppa OS nu och gå vidare, säger Sandra Näslund om det som var säsongen hittills sämsta resultat.

Foto: Andreas Hillergren/TT
Sveriges Sandra Näslund i tårar efter fjärdeplatsen i OS-finalen i skicross på Bokwang Snow Park under vinter-OS i Pyeongchang, Sydkorea. Arkivbild.

Svenskfajt i totalen

21-åringen från Kramfors, som var gråtfärdig och förbannad efter medaljmissen i sitt andra olympiska spel, är efter intensivt resande, nu i ryska Miass, knappt 170 mil öster om Moskva, för världscupsåterstarten till helgen. På plats har hon fått en personlig ursäkt av Fanny Smith.

– Vi har pratat ytterst lite. Men hon bad väl typ om ursäkt, säger Sandra Näslund.

TT: Vad betyder det för dig?

– Jag vet inte... det ändrar liksom ingenting.

Med tre deltävlingar kvar, två i Ryssland och en Frankrike, har Näslund redan avgjort damernas världscup. Tvåan Heidi Zacher, Tyskland, är skadad och trean Fanny Smith är för många poäng efter för att komma ikapp den suveräna svenskan.

Näslunds slutmål för säsongen är i stället segern i den totala freestylecupen på skidor. Ledningen till nuvarande tvåan, svenska slopestylesåkaren Jennie-Lee Burmansson, är också stor för Näslund som vunnit sex av åtta världscuptävlingar den här säsongen och slutat på tredje plats två gånger.

Tänker inte sluta

– Jag är väldigt laddad här och hoppas avsluta säsongen på ett bra sätt, säger Sandra Näslund inför fredagens kvaltävling på den minus 20-gradiga ryska skidorten Sunny Valley.

Förutom de återstående världscuppoängen är det även fortfarande mycket prispengar kvar att tävla om för Näslund som försörjer sig fullt ut på sin idrott. En deltävlingsseger i skicrossvärldscupen ger motsvarande 98 000 kronor.

– Jo, så är det ju. Men sedan håller jag på för att det är väldigt kul också.

TT: Hur ser du på framtiden?

– Jag har väl inga planer på att sluta än på ett tag. Det är det här jag brinner för och det här jag vill hålla på med.

Foto: DIMITAR DILKOFF / AFP
Sveriges alla medaljer i OS 2018 00:42
ARTIKELN HANDLAR OM