Otäck krasch för Aksel Lund Svindal

Säsongen över för alpingiganten

Drömmen om världscuptiteln är död.

Efter att två österrikare förts till sjukhus med helikopter kraschade även den norske fartfantomen Aksel Lund Svindal så illa i Kitzbühels störtlopp att säsongen är över.

– Det var förjävligt, säger norrmannens pappa till VG.

Det var svåra förhållanden när Kitzbühels traditionsfyllda störtlopp avgjordes.

Så svåra att flera åkare hade problem att bemästra banan. Redan med startnummer sju föll österrikaren Georg Streitberger så illa att han tvingades lyftas ur backen med helikopter med ett söndertrasat knä. Landsmannen Hannes Reichelt föll också vid samma branta parti och efter att först ha rest sig satte han sig också ner i backen för att senare föras bort med helikopter.

Sedan var det dags för publiken att dra efter andan ännu en gång när världscupledaren Aksel Lund Svindal helt utan kontroll for rakt in i skyddsnätet. För Svindal såg det ut att ha slutat lite bättre, han kunde resa sig upp för egen maskin men fick sedan vård både i målfållan och senare på sjukhus.

”Knäet som är skadat”

Pappa Björn såg kraschen från målområdet och han prata med sin son i sjukstugan i målfållan.

– Det var helt förjävligt. Han är väldigt nedslagen, det är det ena knäet som är värst skadat, sa han till norska VG kort efter smällen. 

Några timmar senare kom beskedet från sjukhuset: Aksel Lund Svindals främre korsband är av och säsongen är över för världscupledaren.

Aksel Lund Svindal fick mer eller mindre hela förra säsongen ödelagd av en hälseneskada men hade fram till i dag stått för en sensationellt bra återkomst.

– Det är alltid en stor risk när man kör utför. Jag är tacksam för att det har gått så bra den här säsongen, det är ingen självklarhet i en så krävande idrott, säger han i ett pressmeddelande, enligt VG

Tävlingen avbröts

Landsmannen Kjetil Jansrud är en av dem som jagar Svindal i den totala cupen, han var nedstämd efter fallet.

– Det var inte nådigt för oss i dag, det var många som föll. Väldigt svåra förhållanden med dålig sikt och mycket vind. I dag var det helt enkelt väldigt svårt. Det var ett av de värsta Kitzbühel-loppen jag har kört, säger Jansrud.

Loppet vanns av italienaren Peter Fill. Dock fick inte alla åkare chansen att utmana Fill, på grund av krascherna avbröts tävlingen redan efter 30 åkare.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.