Svensk juniorracing bättre än på länge

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Svenska talanger som trycker gasen i botten

1 av 3 | Foto: Foto: Bildbyrån

Mattias Ekström är en stor stjärna i DTM och Marcus Ericsson har kört hem sina första VM-poäng i Formel 1.

Men bakom dem är svensk juniorracing starkare än på mycket, mycket länge. Flera förare har goda chanser att vinna sina mästerskap, många av dem har vunnit utmärkelser och slåss om titlar i både EM och VM. Sportbladet har kartlagt talangerna under 25 år och här är namnen du ska lägga på minnet.

Jimmy Eriksson, 24 år

Mästerskap: GP3

Kommentar: Blev förste svensk att vinna ett race i supportserien GP3 och kör samma mästerskap i år. Han är en av favoriterna med goda möjligheter att vinna serien som har fostrat ett par F1-förare.­ Han siktar på titeln för att ha ­någon chans att klättra vidare mot F1. Nästa deltävling ­avgörs på Silverstone, Storbritannien, nästa helg.

Joel Eriks­son, 17 år

Mästerskap: F4

Kommentar:  Lillebror till Jimmy Eriksson och anses vara en ännu större talang än brorsan. Har inlett ADAC formel 4 starkt, där möter han bland andra Mick Schumacher, son till den sjufaldige världsmästaren Michael Schumacher, Jonathan Cecotto, son till Johnny Cecotto som kört F1 och vunnit VM i roadracing, och Harrison Newey, vars pappa Adrian anses vara världens främsta F1-designer med bland annat fyra VM-titlar tillsammans med Red Bull. Jimmy leder serien, har vunnit fyra av nio lopp och har stora chanser att vinna mästerskapet. Nästa deltävling avgörs på ­Lauzitsring 3-5 juli.

Timmy Hansen, 23 år

Mästerskap: VM i rallycross

Kommentar: Han föddes in i rallycrossen, pappa Kenneth har vunnit 14 EM-titlar. Timmy inledde sin karriär inom banracingen, men bytte till rallycross och han vann sin första VM-seger redan 2014 och i år har han fortsatt att imponera. Nästa helg kör serien i svenska Höljes, det är en av årets stora höjdpunkter.

Robin Larsson, 22 år

Mästerskap: VM i rallycross

Kommentar: Pappa Lasse ”Stinsen”Larsson har två EM-titlar i rallycross, Robin har en från 2014. I år debuterar han i VM och han har redan kört till sig flera fina placeringar. En talang som har stora möjligheter att etablera sig i världstoppen framöver. Serien kör i Värmland om en vecka.

Felix Rosenqvist, 23 år

Mästerskap: EM i formel 3

Kommentar: Han har vunnit nästan allt en F3-förare kan vinna, slagit­­ ­rekord och skrivit in sig i historieböckerna. Nu ­siktar han på en EM-titel för att vandra vidare mot toppen. Han ligger trea i mästerskapet, är en mycket snabb och skicklig racerförare, men som hittills inte har haft det ekonomiska stöd som krävs för att nå F1.  Han kör på Nerisning i Tyskland i dag och i morgon.

Gustav Malja, 19 år

Mästerskap: Formula Renault 3.5 Series

Kommentar: Har haft ett samarbete med Mc­Larens juniorsatsning och anses vara en av Sveriges största racingtalanger. 2014  utsågs han till årets förare av F1-teamet McLaren Performance Academy. Är debutant i en ­serie som utbildat flera F1-förare och siktar på att vinna rookiemästerskapet, men har haft en tung ­inledning av säsongen. 11–12 juli kör serien på Red Bull ring i Österrike.

Pontus Tidemand, 24

Mästerskap: WRC2 och FIA Asia-Pacific Rally Championship
Kommentar: Han är juniorvärldsmästare i rally, han är också fabriksförare för Skoda och kör i två mästerskap där han kör in på pallplaceringar regelbundet, senast i Australien. Han är en stor talang med erfarenheter från rally, rallycross, crosscart och touringcars  - målet är rally-VM, WRC.

Publicerad: