Skärtorsdagen kan bli en av Leksands mörkaste dagar

SPORTBLADET

MALMÖ. Malmö är bara en seger från SHL och jag tror de tar den.

Efter 6–3 hemma mot Leksand, är det plötsligt leksingarna som har all press på sig.

Skärtorsdag vid Siljan kan bli en av ­dalaklubbens mörkaste dagar.

Nu ska jag inte dra för många slutsatser av en matchserie som varit galen. Matchen i går var inget undantag. Det var två virriga försvar och ett par, tre målchanser i minuten kändes det som. Matchen igenom.

Det var videogranskningar, puckar på mållinjen, målvaktstabbar, puckar i stolpar och ribba och bortdömda mål.

Backen Jeremias Augustins 1–0 efter 11.29 av första perioden slog på något sätt an ­tonen. Ett skott från mittlinjen, som en ­felplacerad och sprattlande Oscar ­Alsenfelt släppte in. Möjligen touchade pucken en leksandsspelare, men från det avståndet ska inte någon målvakt släppa in några puckar. Inte på den här nivån.

Och om spelet är förvirrat många gånger, så blir det lika förvirrande i spelargången efteråt.

Jag står utanför Malmös omklädningrum efteråt och hör matchhjälten Jens Jakobs prata dalmål, när den tidigare leksingen förklarar känslorna inför match sju.

Sedan går jag trettio meter längre ner i korridoren och hör leksandsmålvakten Oscar Alsenfelt förklara sig på den skånska som kallas malmöitiska.

Talas om ”leksandssyndromet”...

Han är ju född och uppvuxen i stan och tillbringade många år i Malmö Redhawks.

Men det är så hockey-Sverige ser ut idag.

Ett ständigt kretslopp av spelare som sällan blir kvar i en och samma klubb särskilt många säsonger. Nu var det Jens Jakobs som pangade in det 5–3 bakom Alsenfelt som stängde den här matchen i tredje perioden.

Och som skapade en påskrysare på torsdag. En nytt möte mellan Leksand och Malmö i Tegera Arena, där skåningarna åkt på så tunga förluster genom åren att det talas om ett ”leksandssyndrom”.

Två gånger har ett redan avsågat Leksand spelat bort Malmö från en SHL-plats.

Först 2007 då skåningarna tappade en given SHL-plats i tionde och sista omgången i dåvarande Kvalserien, då de förlorade med 6–5. Och 2008 var det ännu värre. Malmö låg tvåa inför sista omgången och bara skulle vinna sista matchen mot ett lika avsågat Leksand. De ledde med både 3–0 och 4–2, men lyckades ändå förlora med 4–5 i sudden. Men nu är det Leksand som har mest att förlora.

Känns som allt kan hända

Det är de som är ett SHL-lag, de är de som kan bli av med något och varenda spelare vet vilken katastrof det vore både för orten och klubben. Ett nytt återtåg till Hockeyallsvenskan. Därför tror jag att oddsen är på Malmös sida. De har allt att vinna.

Och i det här fallet tror jag inte att hemmaplan kommer att vara någon fördel för leksingarna. Det kommer bara att skapa ännu mera press.

Å andra sidan är den här matchserien så svängig att det känns som allt kan hända även i match sju. Men fördel Malmö är det i alla fall.

Vinner Malmö på skärtorsdag blir direktkvalet en makalös succé för syd-Sverige.

Synd att inte båda går upp

Först gick Karlskrona upp, sedan skånska grannen Rögle. Men vad är bäst för SHL?

Leksand är en kassako för samtliga lag, eftersom de drar överlägset flest åskådare på bortaplan. De har fans över hela Sverige.

Malmö har å sin sida hockey-Sveriges finaste arena och Rögles avancemang garanterar minst fyra stekheta, skånska derbyn.

Jag kan nästan tycka det är synd att inte båda går upp.