Äntligen tillbaka

Av: Anna Andersson

Publicerad:

F1-säsongen igång – Renault gör comeback: ’Här för att vinna’

Visar upp nya bilen  Renault gör F1-comeback i år, med danske Kevin Magnussen och britten Jolyon Palmer som förare.
Visar upp nya bilen Renault gör F1-comeback i år, med danske Kevin Magnussen och britten Jolyon Palmer som förare.

Vintern har varit lång – men nu är väntan över.

F1-säsongen 2016 har startat.

Med spännande comebacker, med en förare som fått sparken trots kontrakt och med en svensk försening.

Biltillverkaren Renault var först ut med att presentera sitt team inför 2016. Det franska teamet har tagit över Lotus och är tillbaka i F1 efter fyra säsonger som enbart motortillverkare. Den stora nyheten var att Pastor Maldonado fick lämna sin förarplats, trots att han hade kontrakt eftersom hans sponsorer har haft ekonomiska problem. Han ersattes av dansken Kevin Magnussen, som körde F1 för McLaren 2014 och var testförare för teamet 2015.

”Kanske behöver tid”

– Renault kommer vara med och slåss om VM-titel i framtiden, kanske behöver vi lite tid för att bygga upp teamet, men vi är här för att vinna, säger dansken i samband med presentationen.

Den målsättningen har flera team och fjolårets VM-trea Sebastian Vettel inledde sina förberedelser tidigare än alla andra toppförare. När Lewis Hamilton twittrade semesterbilder från stranden i Mexiko satt Sebastian Vettel redan i bilen och testkörde en Ferrari från 2014 för att se om data från vindtunneln stämde överens med det resultat han uppmätte på banan. När sedan Pirelli bjöd in till däcktester i Frankrike i slutet av januari var han självklart på plats – även om det handlade om fjolårets bil utan några nyheter.

– Det är alltid nyttigt att sitta bakom ratten och köra varv efter var, framförallt den här tiden på året, säger tysken till Sport Bild.

Stjärnorna fick ledigt

Ferrari, Red Bull och McLaren fick chansen att köra testet där tre miljoner liter vatten sprutades in över banan. Mercedes anmälde sig för sent och fick inte vara med och McLaren valde att låta testföraren Stoffel Vandoorne köra medan stjärnorna Jenson Button och Fernando Alonso fick ledigt.

Om lite mindre än två dagar startar den första av två testsejourer i Barcelona. Fram till dess kommer de flesta teamen att ha presenterat sina bilar, Sauber väntar däremot med att presentera sin bil till det andra testet i Barcelona och kör det första testet med en modifierad version av fjolårets bil:

– Det klart att det inte är optimalt men vi kan faktiskt få en del arbete gjort trots allt, inte minst samla data från däcken men också testa lite nya komponenter och inställningar, säger Ericsson till Teknikens värld.

– Sedan är det också bra för oss förare, vi kör ju som bekant inte så mycket. Helst hade jag ju kört den nya bilen redan från första testen men nu är det som är och inte mycket att göra åt.

Anledningen till förseningen är att F1-premiären i Australien har flyttats från april till den 20 mars och teamet hinner inte ställa om sin produktion.

ANNAS MOTORLISTA

1) P-G Andersson

Den förre VM-föraren är storfavorit när premiären av rally-SM avgörs i Gävle i dag.

2) Jorge Lorenzo

Den regerande världsmästaren var snabbast under de första motoGP-testerna i Sepang, Malaysia. Mest uppmärksamhet fick Casey Stoner som gjorde comeback för Ducati. Han hade femte snabbaste tid. Räkna med att han är snabb när nästa test avgörs hemma i Australien 17-19 februari.

3) Rally Sweden

Nästa vecka är det dags för vinterns stora motorfest. Förhoppningsvis får världsmästaren Sebastien Ogier tufft motstånd på snötäckta vägar.

4) Kevin Magnussen

Efter två säsonger som förare hos McLaren, varav en som testförare får dansken chansen igen. Han kör för

Renault som gör F1-comeback i år.

5) Petter Solberg

Det ryktas om att han är aktuell som förare till Toyotas nya WRC-satsning till 2017. Han bekräftar att han pratat med Toyotas chef Tomi Mäkinen. Även Sebastien Loeb sägs vara tillfrågad, men han nekar till det.

MOTORSTOPP

Pastor Maldonado

Han har vunnit ett lopp för Williams och även kört för Lotus, men nu kan sponsorn inte betala det som står i kontraktet och Maldonados tid i F1 är över. Han förlorar sin plats 2016, men satsar på att vara tillbaka i startfältet om ett år.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN