Uppgifter: Så lever Michael Schumacher i dag

Hans gamla kontor förvandlat till sjukrum

Ett gigantiskt sjukhus i sitt gamla kontor.

Och tio personer som ständigt övervakar hans tillstånd.

Nu släpps vissa uppgifter om hur förlamade Michael Schumacher lever sitt liv i dag.

Det har gått fem år sedan Michael Schumacher skadades allvarligt i en skidolycka efter ett fall i backen följt av att han slog huvudet i en sten.

Den tyske formel 1-stjärnan försattes i koma i ett halvår och tvingades göra flertalet operationer för att överleva.

Men sedan dess har vi inte fått veta så mycket mer.

Familjen Schumacher har varit tydliga med att man vill att media visar respekt för deras privatliv och inte lämnat någon information om Michaels tillstånd.

Vi vet alla att Michael är en fajter och att han inte kommer ge upp”, skrev frun Corinna Schumacher i ett av få uttalanden nyligen.

”Har hjälp av tio personer”

Men i samband med femårsdagen för olyckan och att Schumacher på torsdag fyller 50 år har tyska Bild kartlagt Michael Schumachers nya liv.

Den förre F1-stjärnan sägs leva sitt liv i ett hus i schweiziska Geneve med en boyta på 730 kvadratmeter.

Där har familjen förvandlat ”Schumis” gamla kontor till ett gigantiskt sjukrum med allt vad du kan finna på ett vanligt sjukhus finns.

Och ständigt övervakas 49-åringen av tio personer som hjälper till med rehabiliteringen. Det rör sig om allt från läkare, sjuksköterskor och sjukgymnaster till personliga assistenter.

– Jag kan naturligtvis inte säga något om Michael Schumachers skick. Men rent generellt kan jag säga av nervvävnad som förstörs i hjärnan eller ryggmärgen normalt sett inte kan repareras. Det skiljer sig från vävnad på huden eller i levern där cellerna lätt kan regenereras, säger professor Tobias Bonhoeffer, expert inom neurovetenskap, till tidningen.

”Vissa saker kan inte ord förmedla”

I samband med olyckan ådrog sig Michael Schumacher en allvarlig hjärnskada.

Sedan dess har även falska uppgifter om att tysken kunnat gå igen publicerats.

En av få som både träffat och berättat om F1-profilens tillstånd senaste åren är Tysklands ärkebiskop Georg Gänswein.

– Först pratade jag med Corinna och hennes mamma, sedan följde en skötare in Michael i rummet och jag presenterade mig som en hemlig beundrare. Jag hälsade på Michael och fattade hans händer. Vissa saker kan inte ord utan bara beröring förmedla. Och att hålla händerna på en sjuk person är något som ger både tröst och närhet, sa Gänswein för en månad sedan.

50-årsdagen planerar familjen Schumacher (bestående av Michael, frun Corinna och barnen Gina, 21, och Mick, 19) att fira på egen hand, men Ferrari-museet i italienska Maranello väntas hålla en speciell utställning den dagen.

PODD: Aftonbladet Daily om hemlighetsmakeriet runt Michael Schumacher

Lyssna  i iTunes (iPhone)  i Acast  Spotify

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.