Svenska stjärnorna om uppgifterna: ”En dryg jäkel med glimt...”

Petter Northug har varit en retsam motståndare för de svenska åkarna.

Nu avrundar den norska stjärnan sin karriär.

Då hyllas han.

– En dryg jäkel med glimten i ögat som när han var som bäst var jävligt svår att slå. Tack för allt Petter! hälsar Emil Jönsson Haag.

Petter Northug har satt färg på längdskidåkningen under sin karriär.

Främst genom sina enorma framgångar, med en spurtegenskap som satte konkurrenterna på plats. Men han har också varit en motståndare utanför spåren som via sina uttalanden retat och pikat sina konkurrenter. Inte minst de svenska.

Petter Northug lovade sluta åka skidor om Emil Jönsson slog honom i OS 2014. Så skedde, Emil Jönsson var trea i sprinten där Petter Northug slutade tia. Men Petter Northug fortsatte ändå och kom tillbaka starkare än någonsin på VM i Falun 2015, då han vann fyra guld.

”Väldigt förvånande”

Enligt norska TV 2, NRK och Sportbladets uppgifter kommer Petter Northug på onsdagen att meddela att han väljer att avrunda sin elitkarriär i världscupen och därmed ge upp tanken på deltagande i ett kommande VM. Detta skedde också på onsdagens pressträff.

Så här reagerar två av skidlandslagets före detta framgångsrika åkare.

–  Väldigt förvånande, men samtidigt lite väntat. Han lovade att lägga av om jag slog honom i OS i Sotji, men jag är glad att han höll i det ett tag till! Det är en åkare som höjt skidåkningen både i och utanför spåret och som under hela sin fantastiska karriär både retat upp och engagerat publiken och oss medtävlare på ont men framför allt gott, meddelar Emil Jönsson Haag.

– Petter är en jäkla stjärna som med 20 medaljer från OS och VM måste räknas som en av och kanske till och med den starkast lysande stjärna som sporten någonsin har haft på herrsidan. I alla fall den som engagerat mest..., fortsätter Emil Jönsson Haag, som själv valde att sluta efter förra säsongen.

Anders Södergren, en trotjänare i det svenska landslaget som slutade efter VM i Falun 2015, tar också emot uppgifterna med blandade känslor. Efter sitt sista lopp, femmilen i Falun, var Petter Northug framme och kramade om svensken.

Anders Södergren tycker det är trist om det nu är så att Petter Northug tvingas lägga av på grund av en massa strul. Norrmannen har haft flera bakslag i sin träning.

– Jag hade hoppats att han skulle gå komma tillbaka på en nivå där han skulle kunna göra sig själv rättvisa. Han har varit den stora stjärnan i skidsporten under tio år och har såklart betytt mycket. Det är en färgstark profil, minst sagt, säger Anders Södergren som hoppas att Petter Northug får en bra övergång till sina nya satsningar.

– Jag hoppas att han känner sig nöjd med allt han har åstadkommit och att han kan gå vidare med en god känsla. Det är lätt att det blir ett stort tomrum efter en lång och framgångsrik karriär i rampljuset, menar Södergren.

Tackar för inspirationen

Emil Jönsson Haag vill samtidigt, när Petter Northug slutar, passa på att tacka för all inspiration.

Den svenska sprintstjärnan har ett foto av Petter Northug i sitt garage, som givit energi för att träna hårdare.

– Jag är säker på att han fortsatt kommer att reta upp oss svenskar framöver på något sätt, men jag måste framför allt tacka för att han fått mig att träna hårdare under våra år tillsammans, meddelar Emil Jönsson Haag.

Fotografiet?

Det får hänga kvar.

 
LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Skid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

 

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.