”Tjänade tio gånger mer – blev chockad”

Legendaren ryter ifrån mot skillnaden

Foto: Getty Images
SPORTBLADET

Både Martina Navratilova, 61, och John McEnroe jobbar som experter för tv-kanalen BBC under Wimbledon.

I en ny dokumentär berättar Navratilova om löneskillnaden.

– Jag var chockad, säger hon.

Martina Navratilova har 18 grand slam-titlar på meritlistan och ses som en av tidernas största tennisspelare.

Den i dag 61-åriga ikonen har på senare tid sadlat om till tv-expert och syns frekvent i brittiska tv-kanalen BBC:s sändningar från Wimbledon.

Det gör även sjufaldiga grand slam-vinnaren John McEnroe, 59.

McEnroe har en mer framträdande roll hos kanalen och syns mer i tv-rutan än Navratilova, men den sistnämnde har svårt att förstå att det ska skilja så mycket i lön.

”Tjänar tio gånger mer”

I en ny dokumentärfilm – som sänds i sin helhet under måndagskvällen – ryter hon ifrån mot skillnaden.

– Det är svårt att jämföra exakt eftersom vissa jobbar lite längre dagar och kanske syns i fler studioprogram och så vidare, men sett till helheten var jag ändå chockad eftersom John McEnroe tjänade minst 150 000 pund (cirka 1,7 miljoner kronor) medan jag fick omkring 15 000 pund (cirka 170 000 kronor). Han får alltså minst tio gånger så mycket pengar trots att vi har likvärdiga uppdrag för kanalen, säger Navratilova.

”Går inte att jämföra”

En talesperson för BBC poängterar att Navratilova gjorde omkring tio framträdanden som expert förra året, jämfört med McEnroes 30.

– De har olika roller och Johns roll är på en annan nivå. Det går inte att jämföra. Johns lön baseras på flera olika saker men kön är inte en av dem, säger talespersonen.

I dokumentären konfronteras Navratilova med att McEnroe har en mer framträdande roll och att det således är rimligt att han också tjänar mer pengar.

– Men tio gånger så mycket? Jag skulle inte tro det, svarar Navratilova.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis

BBC