Sverige ut ur handbolls-VM

avEmil K Lagnelius

Publicerad:
Uppdaterad:

Johanna Ahlm brände straff i viktigt läge

1 av 6

Sverige var på väg mot en bragdseger.

Men VM-äventyret slutade i åttondelsfinalen.

Storfavoriten Frankrike vände och vann med 26–23.

– Vi satsade allt på ett kort. Det höll på att räcka, men det räckte inte, säger förbundskaptenen Per Johansson.

Strax före matchstart kom beskedet att franske stjärnan Mariama Signate missar matchen på grund av skada. Fransyskorna, som tog silver i VM för två år sedan, inledde darrigt medan svenskorna tryckte gasen i botten.

I paus ledde Sverige med 15–12.

– Den bästa halvleken vi har gjort hittills. Och så är Gulldén tillbaka, hon är helt formidabel, sa TV4:s expert Tomas Axnér i pausen.

– Vi har en sak vi kommer att köra på hela tiden och det gör att de börjar löpa mycket i försvaret. Vi får dem lite dit vi vill, sa Isabelle Gulldén.

Ledde med fyra bollar

Sverige inledde andra halvlek starkt och var ett tag uppe i fyramålsledning – men Frankrike, anförda av Allison Pineau, åt upp övertaget i ett nafs och med nio minuter kvar ledde fransyskorna för första gången, 22–21.

Frankrike gick upp till 24–21 och matchen kändes avgjord, men Sverige arbetade sig tillbaka och med två minuter kvar fick Johanna Ahlm chansen att kvittera på straff.

Men Ahlm brände läget och Frankrike kunde gå ifrån till en 26–23-seger.

– Jag tycker inte att matchen avgörs där, även om det såklart är ett avgörande moment. Vi har många många chanser där vi har chansen och inte gör mål. Det här var en av dem. Sedan kan man tycka att man ska göra mål på straffar, men det avgörs inte där utan i perioden som var före. Vi förlorar varenda närkamp, säger Tomas Axnér i TV4 Sport.

”Matchplanen funkade inte”

Förbundskaptenen Per Johansson i TV4 Sport:

– Vi håller vårt koncept i stora delar av matchen, men inte tillräckligt länge för att slå Frankrike. Vi hade inte tillräckligt med tålamod. När matchen ska avgöras så gör vi lite andra saker som gör att vi får betala väldigt dyrt.

– Vi hade en tanke kring hur vi ska göra även i slutet, men vi lyckas inte hålla oss till den. Matchplanen funkade inte på slutet. Vi går hårt på spelare och det ska man kunna mäkta med – men vi gjorde inte det i dag.

– Vi har en straff när det är kort tid kvar. Den är viktig för oss, men det är synd att vi missar den.

”All heder åt henne”

Johanna Ahlm till TT:

– Det var som en normal straff. Jag ska bara göra mål, men det gör jag inte. Men det är inte det som jag gråter över. Det är förlusten.

Förbundskapten Per Johansson kom med tröstande ord:

– Nu målas Ahlm ut som syndabock, men det är hon inte. Hon ville ta straffen och gör det. All heder åt henne.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Handboll