Gunnar Ericsson död

SPORTBLADET

”En sann olympisk gentleman”

1 av 4 | Foto: Gunnar Ericsson, svenska fotbollförbundets ordförande, Delar ut SM-guldet till Malmö FF:s Bosse Larsson 1974.

En stor svensk idrottsprofil har gått bort.

Den förre IOK-ledamoten och ordföranden i Svenska Fotbollförbundet, Gunnar Ericsson, blev 94 år.

– En av de underbaraste människor jag någonsin har träffat, säger Ralf Edström.

Foto: Bild från veckans affärer 1966 med Gunnar Ericsson och Pelé

Gunnar Ericsson var i grunden en affärsman, men var verksam inom idrotten under stora delar av sitt liv.

Han var med och skapade Åtvidaberg, låg bakom storhetstiden med värvningar som Ralf Edström, Roland Sandberg och Conny Torstensson.

”Så in i helvete stort”

– En fantastisk människa, en underbar ledare. Han har kommit upp i åren så det var väl dags tyvärr. Han var så otroligt intresserad av fotboll, han ringde till och med till Kopparvallen när han var 92 år gammal och kollade resultat, säger Ralf Edström.

– Trots alla stora framgångar så var det en ödmjuk människa, han stod med båda fötterna på jorden. Det tycker jag är viktigast. Han betydde allt för Åtvidaberg, han och pappa Elof som hade Facit. Gunnars intresse och hjärta för Åtvidaberg går inte att beskriva. Det var ett så in i helvete stort hjärta i allt han gjorde.

Ericsson var också ordförande för Svenska Fotbollförbundet mellan 1970-1974.

”Aldrig glömma det stora stödet”

Mellan 1965-1996 var Ericsson ledamot i IOK, Internationella olympiska kommittén.

– Tankarna går till Gunnars familj och hans många vänner i Sverige. Personligen kommer jag aldrig glömma det stora stödet jag fick från honom i början av min tid som medlem i IOK. Gunnar personifierade de olympiska värdena och var en sann olympisk gentleman, säger IOK:s president, Thomas Bach, till IOK:s hemsida.

”Det var en stor ära”

Gunilla Lindberg, IOK-ledamot, såg Ericsson som en mentor.

– Det var en stor ära och glädje att få arbeta med honom, både i Sverige och internationellt. Gunnar var en livstidsmedlem i IOK, men valde att lämna IOK 1996 så att jag kunde bli medlem i IOK. Gunnar var en sann förespråkare för de olympiska värdena, en sann idrottsman och ville främja idrotten i Sverige och utomlands, säger Lindberg till IOK:s hemsida.

Ericsson satt även i riksdagen 1968-1972 för Folkpartiet.