Tjejernas tid är här: ”Flera är riktigt bra”

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Susie Wolff vill bli nästa kvinna i F1: ”Det är svårt”

Foto: JERKER IVARSSON
Susie Wolff blir första kvinna på 20 år att köra F1 under en racehelg när hon i sommar rattar Williams bil under ett par träningar.

Den ena var snabbare än världsmästaren. Den ­andra satsar på F1.

Den tredje slåss redan med världsmästare om en titel.

2014 tar tjejerna plats på banan.

– Kul att det äntligen händer någonting, säger Ramona Karlsson.

Williams Susie Wolff testade i veckan årets F1:a för första gången. Hon tackade med en varvtid som var snabbare än den som världsmästare Sebastian Vettel presterade i sin Red Bull.

– Min målsättning var att uppfylla stallets förväntningar, även om det är skönt att inte vara sist ­säger hon.

Det är över 20 år sedan en kvinna senast körde F1 under en racehelg. Susie Wolff, som tidigare har ­tävlat i DTM, får chansen i sommar då hon ska ratta Williams bil under ett par träningar.

– Det är svårt att ta en plats i F1, både för män och för kvinnor. Det finns väldigt få platser, säger brittiskan när vi träffas under Spaniens GP.

”F1 är mitt mål”

Bara ett tiotal meter längre bort har schweiziskan Simona de Silvestro precis berättat för oss om sitt mål är att köra F1 med Sauber 2015. I år har de ­Silvestro, som har gett upp sin karriär i Indy Car, ­testat en gammal F1:a och stallet förbereder henne för den nya utmaningen:

– Självklart ser jag mig som en F1-förare. Det är mitt mål, därför kom jag hit, säger hon.

– Man måste ta chansen när man får den och eftersom karriären i USA gick bra har Sauber gett mig den här möjligheten. Nu hänger allt på mig, jag ska bevisa att jag är väldigt snabb.

Vid sidan av de två ­tjejerna med F1-drömmar har Ramona Karlsson bytt rally-SM mot rallycross-VM och även andra serier syns numera flera tjejnamn - både inom mc, rally och banracing.

”Tänker aldrig på det”

– Sett till min karriär är det som om man under en väldigt lång tid behöver bevisa vad man kan. Det tar lång tid för gemene man att förstå att tjejer kan köra bil, säger hon.

– Det var länge sedan det var några tjejer som var riktigt bra, men nu kommer det och ju fler som håller på ju lättare är det att få fram dem som är riktigt bra.

Du gick till semifinal i din VM-premiär. Hur togs du emot?

– Det var helt sjukt. Jag var inte alls förberedd på den uppståndelse som var i Portugal. Jag tänker a­ldrig på att jag är ensam tjej, ­säger Ramona Karlsson.

– Det är naturligtvis skittufft att ta sig fram, trots allt man har bevisat så ­tvivlar folk på att man kan köra bil, tyvärr. Hos mig tänder det en gnista. ­Motorsport handlar mycket om den mentala biten, det sitter i huvudet och vi har samma material oavsett kön. Det är märkligt att det ska vara så svårt att förstå att vi kan tävla på lika villkor.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM