”Värsta kraschen i karriären”

SPORTBLADET

Anja tappade greppet och voltade: Hon var jäkligt rädd

Foto: BLEV LIGGANDE MED SMÄRTOR Anja Pärson vurpa på träningen i går beskrivs av pappa och tränare Anders Pärson som hennes värsta någonsin i karriären. Det konstateras senare att Anja bara har skador på mjukdelar. Framför allt rör det sig om blödningar men hon har även en bristning i magmuskeln, där den fäster mot höften.

Ledare befarade att säsongen var över.

Men Anja Pärsons värsta krasch i karriären slutade med en bristning i magmuskeln.

– Självklart var jag orolig. Det kunde blivit både hjärnskakning och korsbandsskador, säger Anders Pärson.

Anja Pärson, 23, hoppade över störtloppet i Santa Caterina för att att satsa på att träna storslalom inför dagens tävling.

Men samtidigt som fartåkarna tävlade om segern kraschade Anja våldsamt.

Under ett stenhårt träningsåk blev sikten dålig och plötsligt tappade hon greppet med ytterskidan, fick en rotation i kroppen och voltade.

Anja landade hårt på höften.

Största kraschen

– Jag tror inte hon gjort någon större krasch i karriären. Den var så stor som den kan bli i storslalom, säger Anjas pappa och tränare Anders Pärson men minns sedan Fredrik Nybergs våldsamma krasch i Alta Badia som ett undantag.

Blev du orolig?

– Ja, självklart. Allting förändras på en tiondels sekund i den här sporten och det var en så pass kraftig vurpa. Jag stod så dåligt till också och var tvungen att åka upp för hela liften innan jag kunde titta till henne.

– Det kan bli ordentliga skador av en sådan här krasch. Det kunde ha blivit både hjärnskakning och korsbandsskador. Men det blev som tur var varken eller.

Åkte ner – men fick lägga sig

Hur tog Anja det?

– Hon var jäkligt rädd och nervös att det skulle vara någonting allvarligt. Hon mådde illa och var yr i huvudet.

Anja togs om hand i backen men kunde resa sig för egen maskin. Hon åkte ner ett femtiotal meter för backen innan hon lade sig igen när smärtan blev för stor.

– Hon hade gett sig fasen på att hon inte skulle åka i pulkan ner, säger Anders Pärson.

Anja vandrade till väntade bilar för att kunna ta sig tillbaka till hotellet. Alla undrade om hon skulle kunna deltaga i dagens tävling.

– Som pappa sa jag: ”Du åker väl inte i morgon?” Men det var ju tvärstopp. Det var klart att hon skulle åka, säger Anders.

– Min målsättning är att jag ska kunna köra, sa hon också till TT.

Men det är inte alls säkert.

Bristning i muskeln

Anja återvände till hotellet för en bit mat och vilade sedan på sitt hotellrum. Hon fick kyla på de skadade kroppsdelarna och rapporteras vara vid gott mod.

Landslagets naprapat Stefan Gustafson kunde i går kväll ge lugnande besked.

– Det är ingen allvarlig skada. Hon har fått en rejäl smäll i magmuskeln som fäster ner mot höftkanten på vänster framsida. Hon har fått en bristning muskeln, förmodligen när hon voltade. Hon kan också ha landat illa. Det gör ont, men det är inga ligamentsskador eller frakturer, säger Stefan Gustafson.

”50/50 att hon kör”

Men storslalomen i dag är i farozonen. Liksom slalomen i morgon.

– Det är femtio-femtio att hon kör storslalomen. Man vill inte ta några som helst risker att hon förvärrar skadan.

Har man fått en skada i en muskel så kan hon slå upp skadan mer. Då kan det handla om veckor innan Anja kan vara tillbaka. Det får inte ske.

Naprapat Gustafson konstaterar slutligen:

– Hon har haft tur med tanke på hur man kan skada sig i den här sporten.

Andra otäcka krascher inom alpinsporten

ARTIKELN HANDLAR OM

Alpint