Fernando Alonso Framtidens nr 1

SPORTBLADET

Vill bli världsmästare - innan "Schumi" slutar

Den yngste föraren i pole position.

Den yngste föraren med en VM-seger.

Men Fernando Alonso är långt ifrån nöjd, hans mål är givet:

- Den som vinner VM när Michael Schumacher kör kan vara betydligt mer stolt än den som gör det efter att han lagt av.

Foto: ARVTAGAREN Spanjoren Fernando Alonso, 23, har skolats hårt av sin familj för att lyckas inom bilsporten. När han som treåring inte nådde ner till pedalerna satte hans pappa träklossar under fötterna. Nu pekas 23-åringen ut som näste världsmästare i Formel 1.Foro: REUTERS

Den 22-årige spanjoren var snabbast i kvalet inför dagens VM-deltävling i Frankrike och tog därmed sin första pole position för i år, hans tredje i karriären.

Förra året blev han den yngste föraren någonsin att ta en pole position, den yngste någonsin att vinna ett lopp och den första spanjoren att vinna en VM-deltävling i formel 1.

Varvade Schumacher

När han vann i Ungern varvade han Michael Schumacher och Spaniens kung Juan Carlos ringde personligen upp den unge racerföraren för att gratulera till segern.

- Jämförelsen med Michael Schumacher intresserar mig inte. Alla är olika. Om jag gör tre dåliga lopp så tycker folk att Alonso inte har något i F1 att göra, säger Fernando Alonso till tidningen Kicker.

- Andraplatsen i Barcelona förra året var vändpunkten. Alla skrek på mig och jag klarade av att uppfylla deras förväntningar. För mig var det ett bevis på att mina framgångar inte var någon tillfällighet.

I år har Renualtföraren som bäst slutat på tredje plats, i säsongspremiären i Australien, men dagens pole position lovar en förbättring av den placeringen.

"Extremt lycklig"

- Det känns alltid fantastiskt att stå i pole men att det händer just här ä enormt viktigt både för mig och stallet. Jag är extremt lycklig, men också väldigt lugn, loppet har ju inte körts än, säger han till F1-total.

Den unge spanjoren kommer från en familj som från och med den dagen då han fyllde tre år har satsat allt på att göra honom till motorstjärna.

När Fernando inte nådde ner till gaspedalen på go-karten satte hans pappa fast träklossar under fötterna på honom för att han skulle kunna gasa och när han var 15 år gammal var Spanien för litet.

Vill bli världsmästare

Då bar det av till Italien och samma år, 1996, blev han juniorvärldsmästare i go-kart. Renualt kontrakterade honom som testförare 2000 och året efter debuterade han i VM för Minardi, som den tredje yngste föraren någonsin. Sedan dess har han blivit den yngste föraren i pole position och den yngste att vinna en VM-deltävling.

Nästa mål är att bli den yngste F1-mästaren någonsin - helst innan "Schumi" lägger av.

Anna Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport