Baryards nya miljonbygge

Drömstallet färdigt: Det är underbart...

Fakta/miljonstallet Kostnad: 1,5 miljoner. Längd: 36 meter. Bredd: 11,5 meter. Boxar: 12 stycken à 12,5 kvm. Varje box har öppningsbart fönster så att hästarna kan sticka ut huvudet och vidga sina vyer. Placering av hästarna: De argaste hästarna står närmast foderförrådet så att de får mat först. Mellan de två egensinniga stona Butterfly Flip och Espri har vallacken Royal Son placerats för att hålla lugnet i stallet.

NORRKÖPING

Betlehem eller Jonstorps gård.

Stallet spelar som vanligt en huvudroll under julen.

Extra mycket i år hos familjen Baryard där det nya miljonstallet nu står klart.

- Det är fantastiskt. Jag har varit med och bestämt hur allting ska se ut, säger Malin Baryard, 29.

Foto: lasse allard
MALIN MED MAGEN Malin Baryard är snart i sjunde månaden och har inte suttit på hästryggen på tre veckor. Nu njuter hon i stället av sitt nya stall i världsklass. "För att bli bäst måste det vara hög standard på allt runtomkring", säger Malin Baryard till Sportbladet.

Det gamla stallet var ett fallfärdigt ruckel från 1800-talet.

- Jag har helt klart haft det sämsta stallet på den här nivån. Jag har alltid blivit avundsjuk när jag åkt runt och sett de andra ryttarnas stall, säger Malin Baryard.

På grund av graviditeten (snart sjunde månaden) har Malin inte suttit på en häst sedan Globentävlingarna för snart tre veckor sedan, men hon går gärna ut och njuter av att äntligen ha ett stall värdigt en ryttare i absoluta världseliten.

Med och bestämt allt

- Det här betyder jättemycket, inte minst för oss, jag och hästskötarna, som jobbar mycket i stallet. Det är underbart, säger Malin till Sportbladet.

Pappa Pelle har byggt mycket själv men Malin har varit med och bestämt hur allt ska se ut.

- Jag har varit med hela tiden. Jag har varit noga med att det ska vara en riktigt bred stallgång och så två rejäla spolplatser.

Det nya stallet har kostat cirka 1,5 miljoner kronor och bland faciliteterna märks ett solarium (ännu inte på plats) för hästarna.

- Det används extra mycket på vintrarna, inte minst när vi spolat av hästarna efter att de varit ute. Det värmer dem gott, det är alltså inte för att de ska bli brunare.

Familjen Baryard köpte Jonstorps gård 1985 och i dag bor pappa Pelle och mamma Birgitta i huvudbyggnaden, Malin och Henrik håller till i det ena av gårdens två övriga boningshus medan Malins mormor och morfar bor i det andra.

När familjen flyttade dit rymde det gamla stallet blott fyra boxar.

Sedan byggde man till och lappade ihop så att det rymde sju boxar, men då var det Malins ena storasyster, Marie (också lovande ryttare), som fick vara med och ta besluten.

- Som yngst har man aldrig fått vara med och bestämma - förrän nu, skrattar Malin.

Plats för 20 hästar

Det gamla rucklet är nu rivet och i det nya är det plats för tolv boxar. Lägg till det åtta boxar i ridhallen och Baryard har plats för 20 hästar, varav Malin är ansvarig för 17.

- Jag har mer hästar än någonsin samtidigt som jag är gravid. Så kan det bli.

Betyder ett nytt stall någonting sportsligt?

- För att bli bäst måste det vara hög standard på allting runtomkring, så visst gör det det.

Nu har Malin kommit oerhört långt på vägen mot att bli bäst utan ett riktigt toppstall.

Men stjärnhästen Butterfly Flip förstod direkt att något stort var på gång när hon klev in i stallet i måndags.

- Hon stannade upp när vi skulle gå in, som om hon tänkte "jösses". Hon blev mycket förvånad, säger Malin.

Tog os-silver i Aten i somras

Johan Flinck

ARTIKELN HANDLAR OM

Ridsport