Upp till bevis - eller är du redan mentalt i en framtid utan golf?

SPORTBLADET

BARSEBÄCK

Om det inte smäller till den här helgen blir han lika saknad inom världsgolfen som du och jag saknar begagnade bilhandlare.

Så jag hoppas verkligen Jesper Parnevik skakar till liv.

Som förr.

Som vi älskar att se honom en söndag.

Det är bara tre år sedan Jesper Parnevik var tvåa i antalet spaltmeter i amerikanska tidningar - efter världsettan Tiger Woods.

I dag får Jesper vara glad om ha ens är med på resultatlistorna. Och det är han inte så ofta, numera.

Få andra golfsvenskar, om någon har en sån underbar bollkänsla som Jesper Parnevik. Jocke Haeggman kan också lira boll, inte spela, men ingen kan styra en golfboll som Jesper.

Eller kunde.

Passerat oss in i framtiden

För nu är det tre år sedan senaste segern (Honda Classic, 2001) och precis som förra året riskerar han att få problem med sitt tourkort i USA om han inte börjar prestera igen.

Senaste segern på Europatouren var just Scandinavian Masters, 1998, och det känns som det var när "när älva brann" som di säger i Värmland.

Jesper Parnevik fyller 40 år till våren. Han säger själv att golfen inte längre är det första han tänker på och att han räknar med att lägga av om tre år.

Så nu är det upp till bevis, inför svensk storpublik, att visa att han fortfarande har känslan. Eller om han mentalt och fysiskt egentligen redan passerat förbi in i en framtid utan oss andra.

Tiden går...

Jesper talar fortfarande om Ryder Cup. Jag tycker han ska lägga det åt sidan och se till att vinna, eller i alla fall placera sig mycket högt, i Scandinavian Masters i stället.

Inget snack om att Jeppe hade varit en tillgång i omklädningsrummet under en Ryder, men nu är det dags att först visa om hans golf egentligen håller klassen.

Tiden går.

Och ingen minns ju en begagnad bilhandlare, eller hur?

Låt oss hoppas, en sista gång, att Parnevik har känslan bakom bollen.

I ärlighetens namn är Joakim Haeggman den svensk vi ska hoppas på mest, på Barsebäck. Mot alla odds har han kommit tillbaka efter den elaka fotskadan och är bättre än någonsin.

Fredrik Jacobson? Ur form.

Och det är Colin Montgomerie som är hetast, rent spelmässigt.

I sydvästra Londons förorter kan Annika Sörenstam skriva ytterligare golfhistoria.

Chanserna är goda i Sunningdale.

Annika har möjlighet att göra en unik trippel - försvara en major för tredje gången. Hon gjorde det i US Open (1995, 1996) och hon gjorde det i Nabisco Championchip (2001, 2002).

British Open hennes viktigaste

Segern i British Open i fjol smakade så bra att hon ser det som en av säsongens viktigaste mål, även i år.

Att hon i sina två senaste starter förlorade både US Open och Evian Masters till motspelare som avslutade med 65-runda har bara gjort henne mer motiverad att själv vara den som avslutar bäst på söndag.

- Jag har kommit över den besvikelsen, sa Annika i går.

Säkert.

Ytterligare en major skulle förresten ge Annika totalt lika många, åtta, som Tiger Woods. Det är sånt som driver Sörenstam.

Men ytterligare tolv svenskor gör den svenska världsettan sällskap och nu är det dags att börja spana efter nästa generations svenska storstjärna. Tanterna Sörenstam, Alfredsson, Neumann, Koch och Gustafson är ju över 30 och annat lockar.

Jag tror på skånska amatören Louise Stahle, 19, som vann anrika och prestigefyllda Ladies British Amateur för en månad sedan.

Louise gör debut i en major och är på plats för att få nya erfarenheter - men hon är ett namn ni bör lägga på minnet.

Vill ni se nästa svensk stjärna på herrtouren?

Spana in Steven Jeppesen, 20, även han skåning och ett storlöfte.

Thomas Tynander

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf