Markus Larsson femma i Wengen

SPORTBLADET

Vogl vann efter diskvalificering

Markus Larsson följde upp tredjeplatsen i slalom förra helgen med en femteplats på söndagen i Wengen.

– Det känns superbra. Nu fick jag ett kvitto på att jag är med. Det var precis vad jag behövde, säger han.

Inför förra helgen var hans bästa världscupresultat en nionde plats. Första pallplatsen, i Chamonix, var förstås hans karriärs hittills största ögonblick. Men söndagens femteplats hamnar inte långt efter.

— Den betyder jättemycket. Att halka ner på en tredjeplats en gång kan nästan vem som helst göra. Nu fick jag visa att det inte var en tillfällighet. Och jag åkte inte perfekt i dag, säger Larsson.

— Jag hade lite småmissar i nedre delen av backen, både i första och andra åket. Men det är svårt att åka felfritt i en sån här svår backe. Den här backen var nästan det motsatta jämfört med i Chamonix.

Att pallplatsen inte var någon tillfällighet visade Larsson redan i fredags då han i kombinationen i Wengen blev nia efter att ha legat tvåa efter slalomåket.

— Det känns super att ha åkt bra här. Det ger lugn och ro till nästa helg. Då har vi två tävlingar, söndag och sedan på tisdagen (de sista före VM). Det här gav självförtroende, men samtidigt vet man att man måste fortsätta att jobba på, stenhårt.

Vogl vann överraskande

Italienaren Giorgio Rocca var snabbast, men diskades för att ha grenslat en port i andra åket. Därmed tog Alois Vogl Tysklands första slalomseger på 15 år, med tiden 1.35,38. Han var 21 hundradelar före kroaten Ivica Kostelic och 46 före österrikaren Benjamin Raich.

— Det är otroligt. Jag trodde aldrig att jag skulle få vinna en världscuptävling. Det kändes bra idag, jag hade självförtroende efter tredjeplatsen i Flachau. Och så har jag tränat med Ivica Kostelic, säger Vogl till Reuters.

Och för första gången på minst 10 år tog fyra svenskar poäng i slalom i världscupen. Johan Brolenius blev 17:e, André Myhrer 19:e och Martin Hansson 22:a.

Det firade de fyra med ett stort kramkalas i målområdet.

— Det var en riktigt bra laginsats, berömmer Larsson.

Hanssons första poäng

Brolenius var inte särskilt nöjd med sin 17:e plats:

— Jag körde ur i Chamonix och här i kombinationen. Så på start i dag kände jag mig som en åttaårig tjej, säger Brolenius om nervositeten.

Han vågade inte satsa för fullt, och tappade därför tid.

— Jag behövde få komma ner i ett race innan jag kan satsa för fullt igen.

André Myhrer, som blev 19:e, hade nästan samma känsla:

— Jag har kört ur i två race och försökte nu bara att ta mig ner i första åket. Backen är svår och jag blev försiktig. Jag försökte att dra på i andra åket, men då gjorde jag lite missar. Jag får vara nöjd med att ha tagit några poäng i alla fall, säger Myhrer.

Martin Hansson har inte tagit några världscuppoäng sedan i mitten av februari förra året. Nu blev han 22:a.

– Ja, det har gått lite halvknackigt. Jag har haft svårt att hitta rätt fart, att hitta balansen mellan satsning och säker åkning. Men nu på slutet har jag känt att jag kan åka fort, så det var skönt att få några poäng i dag. Det går åt rätt håll, säger Hansson.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Alpint