Stopptid utan ett avgörande

SPORTBLADET

Christina Lindström: Jens Lind hinner inte komma till avslut

En kort presentation av NHL, urgamla klipp från arkivet och några godbitar till intervjuer. Sedan tog det slut. Innan det ens hade börjat.

Sportspegeln påannonserade sitt nya inslag Stopptid stort. Men när redaktionen nu äntligen bestämt sig för att utnyttja den guldgruva de sitter på, så verkar man intevåga fullt ut.

Hockey från NHL innan ligan invaderades av europeér, ett par slagsmål och svartvita bilder på en ung Börje Salming gav mersmak. Jens Lind som även tidigare levererat nostalgiglimtar förtjänar att få mer utrymme.

Visserligen är NHL inte det som känns mest aktuellt just nu, men tanken är bra. Lind tar ett grepp när han försöker kolla hur tuffa kanadensarna egentligen var då, och hur fega svenskarna var. Men han hinner inte komma till något resultat på stopptid.

Det står 0–0 när tiden börjar ticka iväg, och fortfarande 0–0 när det blåses av.

Antingen måste Lind bli snabbare i vändningarna, eller så ska han ges en ärlig chans. En hel period, då hade han kunnat komma till avslut. Med sitt stora arkiv har SVT alla förutsättningar för att verkligen ge nostalgiker en tripp.

Där de andra kanalerna vinner kamperna om de dyra matcherna, så har de ingen chans mot public service-kanalerna när det kommer till att servera historiska återblickar.

Och frågan är om man verkligen kan få för mycket av Salming.

För övrigt lyckas Jacob Hårds kommentarer tillsammans med Jonas Karlssons snabba intervjuer göra sändningarna från sprinttävlingarna i Nove Mesto riktigt bra. Hård är stabil och Karlsson snackar lättsamt med alla vinnarna. Att han förlorar hundra norska kronor på sitt vad mot Hetland är bara underhållande. Det känns så enkelt att man tar det för givet.

Klasskillnaden blir tydlig först när man zappar över till Eurosport några timmar senare. Samma lopp kommenteras av Roberto Vacchi som försöker hetsa fram intresse, men lyckas istället döda dramatiken. Det blir inte mer spännande bara för att han skriker ”oj, oj, oj!” hela tiden.

Christina Lindström