”Det här var kanon”

SPORTBLADET

Fosshaug tillbaka i landslaget - och målskytt direkt

KAZAN

Han är tillbaka.

I ett år har svenska landslaget tvingats klara sig utan Per Fosshaug.

Det har varit en lång tid.

Foto: Historisk Per Fosshaug gör som förste svensk sitt nionde bandy-VM. Igår bidrog han till Sveriges premiärseger med 6-2 över Norge. Ett eventuellt VM-guld skulle bli det femte i Fosshaugs samling.

Inför årets bandy-VM har förbundskaptenen Kenth Hultqvist tillverkat en speciell kortlek, där alla hans spelare avbildats på varsitt spelkort.

Femton av de sexton spelarna har valören hjärter ess. Den sextonde är Pelle

Fosshaug - jokern.

-Det är bara för att jag kom in sent i truppen, och alla ess var tagna. Jag vet ju hur situationen är den här gången. Jag har ju inte förstafiolen längre, utan det är de andra som kommer att ha. Det jag ska göra är att pusha på, lägga upp, luckra upp och hitta bra passningsvägar. Spela enkelt, säger han.

Spela enkelt?

-Jo, blir det mer över så att jag kan gå på avslut är ju det bara en bonus, men det är inte det jag är här för att göra. Jag ska göra de andra spelarna bättre.

Kan inte döma förbundet

För knappt ett år sedan stod Per Fosshaug och tittade på när Sverige förlorade VM-finalen, avstängd av förbundet. Många undrade om han någonsin skulle komma tillbaka till den blågula tröjan.

-Jag har tyckt att mycket har varit fel och jävligt orättvist, men man kan inte döma ett helt förbund bara för att tre, fyra människor i en kommitté sitter och fattar konstiga beslut. Jag vet ju om att jag själv har gjort rätt många fel genom åren.

Hur jävligt var det att stå och titta på under VM?

-Ärligt talat så såg jag till att blockera mig själv. Jag hade inga känslor alls. Okej, det var lite tungt när de gick och slängde bort guldet, men alla skador och avstängningar har lärt mig att tycka att det är kul att titta på bandy. Jag tycker att det är skitkul att se på spelet på ett annat sätt och plocka upp nya saker.

"Hur kul som helst"

Per Fosshaug började på bänken när Sverige slog Norge med 6-2 i VM-premiären - ändå snodde han åt sig huvudrollen. Inte nog med att han blev historisk som första svensk att spela nio VM, nej, precis som i hans allra första VM-match för sexton år sedan så gjorde han mål också.

-Hur kul som helst. Jag gör ju så få mål nuförtiden, så det var kanon.

Rätt bra passning av Stefan Erixon?

-Jag har väl bjudit på några sådana genom åren, så jag tyckte att jag förtjänade att få skrika åt mig en passning att bara lägga in i öppet mål.

Foto: Bildbyrån

"Pelles" bästa VM-minnen"

...och de han helst glömmer

Erik Niva

ARTIKELN HANDLAR OM

Bandy