”Är han som kan ha dopat Aregawi”

avPatrik Brenning

Publicerad:

Pekas ut i Expressen – jagas av Interpool

Abeba Aregawi riskerar fyra års avstängning för dopning.

Nu pekas ryske tränaren Anatolij Bytjkov i Expressen ut som misstänkt för att ha försett 25-åringen med det förbjudna preparatet.

– Interpol har ringt mig, men vi är skilda sen fem år tillbaka och jag vet inte var Anatolij befinner sig i dag, säger Bytjkovs Ebru Kavaklioglu ex-fru till turkisk press.

Riksidrottsförbundets dopingkommission jobbar fortfarande med ärendet kring det positiva dopningsprov löparen Abeba Aregawi lämnat. I väntan på domen, där 25-åringen riskerar fyra års avstängning, fortsätter arbetet med att reda ut hur och via vem svenskan fått det förbjudna preparatet meldonium.

Jagas av Interpool

Enligt Expressen misstänker nu Internationella friidrottsförbundet (IAAF) att en av de inblandade varit den ryske tränaren Anatolij Bytjkov.

Bytjkov tränade tidigare den dopningsdömde turkiska löparen Elvan Abeylegesse, även hon precis som Aregawi född i Etiopien. Turkisk press har också uppgett att Anatolij Bytjkov är ett av namnen i antidopningsorganisationen Wadas och internationella kriminalpolisen Interpols gemensamma pågående dopningsutredning.

”Förklarade det för dem”

– Interpol har ringt mig, men vi är skilda sen fem år tillbaka och jag vet inte var Anatolij befinner sig i dag. Det förklarade jag för dem, säger Bytjkovs Ebru Kavaklioglu ex-fru till turkisk press.

Sedan tidigare har turkiske tränaren Metin Sazak, som enligt Expressen är nära bekant med Bytjkov, pekats ut som inblandad i skandalen kring Aregawi. Som Sportbladet avslöjade i början av mars fängslades också flera doktorer från just Ukraina och Ryssland kort efter att härvan avslöjats.

Publicerad: