Johaug vann Kanada-touren överlägset

avMarie Carlsson

SPORTBLADET

...men gick miste om rekordet

Foto: SVT.SE/SPORT
Johaug jublade vid målgången – det kostade rekordet.

Heidi Weng gick ut en halvminut före Therese Johaug.

Men var över en minut efter i mål.

Johaug tog sin sjuttonde seger i år när hon i utklassningsstil tog hem Ski Tour Canada.

– Jag kan inte förstå att jag vinner den här touren, säger hon i segerintervjun.

Däremot missade hon chansen att slå rekordet för antal segrar under en säsong – sedan hon kostat på sig att vinka till publiken.

Heidi Weng har gjort allt hon kunnat i Kanada.

Hon har spurtat ner Therese Johaug och till och med utklassat henne under några av etapperna vilket satte Weng i förarsätet inför avgörandet.

Men inte ens 30 sekunders försprång räckte för att hålla säsongens stora dominant på avstånd i den avslutande jaktstarten på 10 kilometer klassiskt.

Therese Johaug var ifatt Weng redan vid 3,3 kilometer – och förbi vid vid 4,2.

Avståndet bara ökade och i mål var hon över 1.07 före Heidi Weng.

– Så överlägsen som hon varit i år, det känns rättvist att hon vinner även den avslutande touren. Hon är verkligen drottningen i år, säger SVT:s expert Anders Blomquist.

På upploppet kostade hon på sig att vinka till publiken – vinsten i Ski Tour Canada var totalt ohotad.

Men hälsningen kan ha kostat segern i själva loppet – där finländskan Krista Pärmäkoski var sex tiondelar snabbare och därmed fick en individuell världscupseger. Hade Johaug även haft den snabbaste tiden hade hon slagit Marit Björgens rekord på 17 värlscupsegrar under en säsong.

"Ett jättestort mål för mig"

Den totala segern i touren förvånade Johaug själv.

– Jag kan inte tro att jag vinner den här touren, det är tre sprintlopp och jag hade en så dålig dag i går, säger hon i segerintervjun.

Norskan jämför touren med Tour de Ski, där alla vet att Johaug är den starkaste i den avslutande klättringen.

– Här har jag inte klättringen, och inte ens många backar. Jag trodde inte att jag skulle vinna men det är verkligen ett jättestort mål för mig att göra det. Det är fantastiskt att avsluta säsongen med den här segern.

Tungt för svenskorna

Charlotte Kalla gick ut som tionde åkare, och hade återigen en tuff dag. Svenskan tappade två placeringar och var 7.13 efter Johaug i mål.

– Det var tungt. Slitigt före, men slitigt ännu mer för att jag inte var pigg i dag, säger Kalla i SVT.

Charlotte Kalla hade 26:e snabbaste tiden i loppet, vilket gör att hon blir passerad av Pärmäkoski i den totala världscupen som nu är över. Kalla slutar på en femteplats.

– Klart att jag hade högre förhoppningar när jag klev in i säsongen men har försökt kämpa och ge det jag har. Men det är givetvis tråkigt att inte kunna prestera på den nivån jag vill.

Anna Haag blev 25:a i touren, Hanna Falk slutade 32:a.