Pulsen rusade – till 240 slag

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Trots hjärtflimret – Charlotte Kalla vill tävla snart igen

Charlotte Kalla drabbades av en hjärtsjukdom men vill inte ta det lugnt.

Redan till nästa helg är det tänkbart att hon står på startlinjen igen.

– Jag är supersugen på att tävla, säger Kalla till TT.

Foto: TT

Normalt har Charlotte Kallas 180 i tävlingspuls, men under världscupspremiären i Ruka i söndags rusade den upp till 240 slag i minuten. Två kilometer in i loppet förstod 29-åringen av siffrorna på sin pulsklocka att något var fel med kroppen.

Hon gick i mål på plats 75 av 79 och flög dagen efter till Stockholm för en grundlig undersökning. Efter ultraljud och testcykling har det konstaterats att hon har förmaksflimmer, vilket ofta får hjärtat att slå snabbare och mindre regelbundet.

”Det kan uppstå igen”

Sjukdomen låter allvarlig, särskilt för en elitidrottare i en konditionsgren, men för svensklägret var det en lättnad att hon inte hade drabbats av något värre.

– Uthållighetsidrottare har ökad risk att få flimmer. Hjärtmuskeln är större hos uthållighetsidrottare. Det faktum att hjärtat blir större medför att man får en ökad risk för ett förmaksflimmer, säger läkaren Per Andersson.

Är det något som kan hända igen?

– Ja, det kan uppstå igen. Det ser vi på andra uthållihetsidrottare. Men det kan också vara en gång och inte mer. Det viktiga budskapet att det inte är någon fara.

Oroa er inte. Så lyder läkarens besked.

Hjärtsjukdomen räknas som en engångshändelse, vilket gör att Charlotte Kalla är tillbaka i träning direkt. Hon avstår helgens tävlingar i Lillehammer, där världscupledarna Stina Nilsson och Calle Halfvarsson kommer till start, men i bästa fall blir frånvaron inte längre än så. Kallas tränare Magnus Ingesson utesluter inte ens att adepten ställer upp på 15 kilometer fristil i Davos nästa lördag.

”En brottningsmatch...”

– Det vet vi inte. Det ska vi gnaga fram under dagarna och hoppas ha ett beslut under måndagen, säger han till TT.

Vad Kalla önskar är uppenbart. Får hon klartecken från läkaren så drar hon gärna på sig nummerlappen igen snarast.

– Nu har jag precis fått besked från alla undersökningar, nu behöver jag tid att få landa i det här hur jag ska gå vidare, säger Kalla till TT.

Hon målar upp som en inre kamp mellan drivet att tävla igen och förnuftet att vila sig i form till vinterns höjdpunkt, som kommer i februari.

– Jag ska väl gå en brottningsmatch mot min vilja. Skallen vill ju komma i gång, jag är supersugen på att tävla. Men jag kanske måste tänka långsiktigt och inte så kortsiktigt. Det viktigaste är ju VM i Lahtis, säger Kalla.

SE OCKSÅ

Hjärtläkaren - det här är förmaksflimmer

Publicerad:

LÄS VIDARE