Astrit Ajdarevic: ”Här är jag ’papi’”

1 av 4 | Foto: Astrit Ajdarevic är äldst i den svenska OS-truppen.
SPORTBLADET

Rio de Janeiro. Utlandsproffs och allsvensk profil – men ingen riktig landskamp.

Men i OS är han ”papi”.

– Det kommer att bli bra det här. Jag ser fram emot det som fan, säger Astrit Ajdarevic.

Ajdarevic har gjort flera sejourer utomlands – England och Belgien – utan att göra ett riktigt avtryck. Men i allsvenskan har han utmärkt sig, han kommer till Brasilien med en riktigt fin tid bakom sig i Örebro SK.

Efter första träningen inför OS-turneringen är Astrit Ajdarevic på ett strålande humör.

– Det är riktigt kul att få vara med här. Att få representera Sverige, träffa gamla vänner och tränare, säger han.

Det har varit mycket negativt snack inför OS. Han viftar bort åsikterna om att turneringen inte har något högt värde på grund av alla återbud.

– Det här är riktigt stort. Jag har sagt det tidigare, vill man tacka nej för att man har en bra anledning – fine. Men vill man tacka nej till något sådant här då är det lite konstigt. Vi alla som är här är stolta över att representera Sverige och gå ut och visa vilka vi är, säger Ajdarevic.

”Ska klara det här”

Hur gör man det med så korta förberedelser?

– Det gäller att vara så seriösa som möjligt, lära känna varandras styrkor. Hur gör jag för att ge dem lägen? Hur hittar de mig?

Du har varit bra i allsvenskan. Hur bra är du på den här nivån?

– Jag har spelat utomlands i nio år, så jag ska klara av det här också.

– När jag var yngre var jag mycket upp och ner, nu försöker jag hitta en bra nivå för mig. Det har funkat bra för mig i Örebro, jag har fått göra mina mål och assist. Jag kommer hit för att njuta av det här, ge mig och laget en ärlig chans. Jag ser fram emot för det här som fan, det här ska bli jävligt roligt.

U21-landslaget som vann EM i Tjeckien fick mycket kärlek av svenska folket. Inte bara för guldet, utan även för stämningen runt laget.

Enligt Ajdarevic är det en skön grupp människor som har åkt till Brasilien.

– Vi har väldigt många clowner, många intelligenta människor. Det är en bra mix där jag få vara ”papi”. Jag är van vid att vara yngst, men nu är man äldst. Jag försöker vara ungdomlig, det kommer att bli bra det här.

”Jag klagar inte”

Ajdarevic har gjort många ungdoms­landskamper. Men mot Colombia den 4 augusti gör han sin första mästerskapsmatch. Mikael Ishak, som ansluter till OS den 1 augusti, missar tränings­matchen mot Sydkorea.

Vid första träningen spelade Ajdarevic anfallare i en 4-3-3-­uppställning. 26-åringen, som är äldst i truppen, kommer att starta där mot Sydkorea.

– Jag har inte spelat så mycket anfallare men det är bara att göra det bästa av det. Jag klagar inte, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM