AIK och Blåvitt hyllar MFF:s konstgräsförslag

SPORTBLADET

BAKU/GÖTEBORG. Malmö FF får mest förståelse för sin motion att få bort konstgräs vid matcher i svensk elitfotboll från de största klubbarna.

– Vi ställer oss bakom detta, säger IFK Göteborgs ordförande Frank Andersson.

– Det är bra att MFF väcker frågan, säger AIK:s sportchef Björn Wesström.

Sportbladet avslöjade tidigare under fredagen att Malmö FF lämnat in en motion till Sef:s kommande medlemsmöte i nästa vecka där MFF vill att de svenska elitklubbarna, allsvenskan och superettan, ska ta ställning till om man verkligen ska spela på konstgräs.

Tuff kritik

Malmö FF vill att matcherna ska avgöras på naturgräs eller hybridgräs för att minska både avståndet till andra lag i Europa, men även skaderisken.

Förslaget har fått mycket tuff kritik av representanter för IFK Norrköping, Elfsborg och Östersund.

Men storklubbskonkurrenterna är inte lika negativa.

– Absolut, vi står bakom motionen. Vi tillhör verkligen dom som argumenterat för naturgräs. Spelarna säger att de märker ingen större skillnad på om det är naturgräs eller hybridgräs. Det är väldigt lika i känsla, säger IFK Göteborgs Frank Andersson.

"Jättebra"

– Vi tycker att detta är jättebra och jag tror faktiskt att samtliga klubbar kommer att tycka det. Jag tror inte att det blir en så stor fråga.

Blåvitt kan till och med inom kort komma att spela på ett av alternativen som Malmö FF för fram konstgräs.

– Vi för en diskussion om att lägga hybridgräs på Kamratgården. Dräneringen fungerar för dåligt på en av våra träningsplaner. Och Gamla Ullevi kommer med största säkerhet lägga hybrid eventuellt redan till 2017, senast 2018, säger Frank Andersson.

AIK har inte tagit ställning till om man kommer ställa sig bakom MFF-motionen om slopat konstgräs, men vd:n Mikael Ahlerup säger:

– Ur ett rent AIK-perspektiv finns det ett medlemsbeslut från vår föreningsstämma att AIK ska spela sina hemmamatcher på naturgräs. Men det innebär inte med automatik att vi ställer oss bakom MFF-motionen eftersom frågan är större och mer komplex när det gäller svensk fotboll som helhet.

AIK: "Bra idé"

AIK:s sportchef Björn Wesström:

– I grunden är förslaget från Malmö en bra idé, samtidigt finns det en verklighet att ta ställning till. Det är enklare att skriva en sådan här motion om man har de meteorologiska förutsättningarna för att spela på naturgräs.

– Men det är bra att MFF driver frågan, staplar upp argumenten och att alla får lyssna och ta ställning, säger Wesström.

ARTIKELN HANDLAR OM

Malmö FF

AIK