Hjälten hyllades: ”Tacksam & rörd”

SPORTBLADET

Efter OS-silvret – Peder Fredricson togs emot som en hjälte

1 av 2 | Foto: MIKAEL PERSSON/STELLA PICTURES

ÖSTERLEN. Hemma i ridhuset gömde sig hundratals grannar, ryttarkollegor, kommunledningen, släkt och vänner.

Alla ville fira Peder Fredricson.

– Inte klokt, jag är tacksam och rörd, säger silverhjälten från Rio.

Dagen innan var det firande med de andra svenska OS-medaljörerna i Kungsträdgården i Stockholm. På måndagen var det ortsbefolkningens tur.

– Jag har vetat att de skulle vara någonting, men trodde att det skulle vara tio, femton personer från stallet och här i närheten, säger Peder Fredricson.

Om han var fåordig och helt inne i sin bubbla i Rio, är han desto mer uppsluppen nu. Lite förvirrad av alla starka känslor, som han säger.

– Det var jättekul i Kungsträdgården, men det här är större för mig personligen. Jag börjar långsamt förstå vad jag ställt till med.

Extra speciellt firande

Att firandet var i ridhuset hemma på gården Grevlunda utanför Kivik, betyder extra mycket. Där har silver-hästen All In lösgalopperats varje morgon hela vinterhalvåret för att hålla sina muskler i trim.

– Det är nästan overkligt. Pappa och jag har stått här när det varit kallt och oglamoröst, och då har jag drömt om den här medaljen. Att jag skulle stå här i samma ridhus och uppleva det här ihop er är något jag aldrig kommer att glömma, säger silvermedaljören.

Den nära vännen Niklas Sverre ställer frågan: Trodde du att det skulle bli medalj?

”Drömde om medalj”

Peder Fredricson räknar upp en del krassa förutsättningar innan han säger:

– Jag drömde om det varje natt i ett halvår. Nu har vi fyra år på oss till nästa gång, då ska vi vara en halv sekund snabbare.

På onsdag fortsätter bygdens firande på stora torget i Simrishamn. Då är det Simrishamns kommun som står för fiolerna.

Silver-hästen All In är nyss hemkommen från Rio. Han festade i lugn och ro på morötter i stallet. Nu väntar en rejäl vila i gröngräset.

ARTIKELN HANDLAR OM