Jodå Putin, han gör ett för bra jobb...

SPORTBLADET

Anna Andersson: Bättre utgångsläge hade Rosberg knappt vågat drömma om

Rysslands president Vladimir Putin skulle skämta.

Han frågade Nico Rosberg om man verkligen kan kalla det F1-förarna presterar för ett jobb.

Tja.

Problemet just nu är väl att Nico Rosberg gör ett för bra jobb.

Foto: Sportbladets Anna Andersson.

Efter fyra race har Rosberg lika många segrar och 100 poäng på kontot. Det är 43 fler än sin teamkollega Lewis Hamilton. Även om en av anledningarna till att gapet är så stort är de tekniska problem som Hamilton har drabbats av så är det ett rejält försprång och ett bättre utgångsläge hade Rosberg knappt vågat drömma om inför säsongen. Han har gjort ett oklanderligt jobb, har greppet om mästerskapet, han har vunnit sju lopp i rad och han sitter i den överlägset bästa bilen.

Vad mer kan han önska sig?

För sporten är däremot hans ambition och framfart allt annat än bra. Vi fans har mycket mer att önska oss. Vi önskar att vi får se en kamp om ledningen och smarta omkörningar. Vi vill se flera förare som slåss om VM-titeln, se hur utmanare tvingar favoriter att göra misstag och se fler bilar som kan utmana i kampen om segrar. Att titta på när en silverpil leder loppet från start till mål och sedan se en till som kör in som tvåa gör inte någon annan än de som arbetar på Mercedes lyckliga. F1, precis som alla andra sporter, behöver konkurrens, engagemang, lidelse och känslor.

Först då blir det riktigt bra och det är först då som vi tar sporten till våra hjärtan.

Lewis Hamilton körde in som tvåa i Rysslands GP och ligger tvåa i VM. För ett år sedan var förhållandet mellan honom och Nico Rosberg tvärtom. Då hade han tre segrar på fyra lopp och 93 poäng, medan Rosberg stod utan seger och var 27 poäng efter. Det avståndet hämtade Rosberg aldrig igen.

Kimi Räikkönen var trea i Ryssland. Han bröt premiären, men har sedan plockat poäng i samtliga tre lopp och ligger trea i VM. Det var inte många som trodde att finländaren skulle vara bäste Ferrariförare efter fyra lopp.

För Sauber och  Marcus Ericsson fortsätter jakten på poäng. Just nu kan teamet inte göra så mycket mer än drömma om poäng och frågan är om det finns någon realistisk chans att teamet ska kunna köra in i topp tio av egen kraft den här säsongen. De andra stallen utvecklas framåt samtidigt som Sauber saknar pengar för att uppdatera den bil som låg långt efter redan när säsongen startade. I och med att Renault tog sina första sex poäng genom Kevin Magnussen i  Sotji  och McLaren körde in ytterligare nio poäng så halkar Sauber allt längre från de placeringar som ger miljoner i prispengar. Efter fyra lopp är MRT och Sauber de enda två stallen utan några poäng, vid samma period förra året hade Ericssons team  tagit 19 poäng och det lade grunden till åttondeplatsen i konstruktörsmästerskapet.

ARTIKELN HANDLAR OM