Svenskproffs i koma efter en lavinolycka

”Skulle filma så brast snötäcket”

Den svenska friåkaren Matilda Rapaport, 30, har varit med om en otäck lavinolycka i Chile.

Tillståndet är allvarligt och hon har försatts i koma.

– Läget är kritiskt. Hon ligger i intensivvård, säger Rapaports manager Håkan Hansson till Sportbladet.

I torsdags deltog friåkaren Matilda Rapaport i en filminspelning i Farrellones i Chile. Det första åket gick bra för henne, men under det andra åket var olyckan framme.

– Hon åkte vid en bergsida. De stod och filmade henne, hon var helt ensam, inga andra åkte med henne. Hon åkte ett åk, det gick bra. De skulle filma ett åk till, men då brast snötäcket och en lavin gick igång. Hon är en riktigt duktig skidåkare och försökte åka ifrån den, men ramlade i försöket och hamnade under lavinen, säger managern Håkan Hansson.

– Det tog tid att hitta henne. Men sedan när hon väl hittades gick det relativt fort att få henne till sjukhuset i Santiago, som ligger rätt nära. Det tog bara en och en halv timme från det att olyckan skedde till hon var på sjukhuset. Det var bra.

”Har haft syrebrist”

Tillståndet är kritiskt, men läkarna har inte upptäckt några synliga skador. Matilda Rapaport kommer att röntgas.

– Hon är inte skadad, vad de kan se. Men hon har haft syrebrist. Det är därför hon har hjärt- och lungmaskin, säger Håkan Hansson.

– Läget är kritiskt, hon ligger på intensivvården. Läkarna har sagt att de inte kommer veta något mer förrän i morgon, men troligtvis först dagen därpå.

Matilda Rapaport är gift med landslagsåkaren Mattias Hargin. Han reste ner till Chile i dag, lördag, tillsammans med Matildas mamma.

Rapaport har tagit flera pallplatser i Freeride World Tour, hon tog en seger i Verbier 2013.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.