’Konstigt att Johaug inte redan stängts av’

avMartin Tolén

Publicerad:

Ljungqvist: ”Förbryllande att de missat varningarna”

Varningssignal efter varningssignal missades.

Det kan bli Therese Johaugs fall i dopningsskandalen.

– Det är förbryllande att både läkaren och hon själv lyckats undvika dessa, säger tidigare vice ordföranden i Wada, Arne Ljungqvist.

Foto: Bildbyrån
Arne Ljungqvist.

I förra veckan gick Therese Johaug ut och berättade att hon testats positivt för dopning.

28-åringen hävdade att hon fått i sig den anabola steroiden clostebol vid behandling av ett brännsår på läpparna och norske lagläkaren Fredrik S. Bendiksen tog på sig hela ansvaret.

”Förbryllande att de missat”

Men sedan dess har olika varningsklockor ringt.

Salvan som Therese Johaug använde var av allt att döma märkt med ordet ”doping” och dessutom fanns det ytterligare en varning på bipacksedeln, speciellt anpassat för idrottare, enligt norska VG.

Men både Fredrik S. Bendiksen – som tidigare arbetat på företaget som tillverkar medicinen – samt Therese Johaug missade symbolen trots att bägge hade hela förpackningen, och inte bara själva tuben, i sina händer.

Det är anmärkningsvärda förklaringar, tycker Wadas tidigare vice ordförande Arne Ljungqvist.

– Idrottaren har alltid det yttersta ansvaret. Det är idrottarens skyldighet att hålla koll och om det funnits en varningssymbol så är det en försvårande omständighet för henne. Det är förbryllande att både läkaren och hon själv lyckats undvika dessa, säger han i Aftonbladet Morgon.

”Konstigt att hon inte stängts av”

Johaug har tidigare hävdat att hon är extremt noggrann att kollar både ”en, två och tre gånger extra” vid bruk av en utländsk medicin, men inte kunnat förklara hur hon missat det vid träningslägret i Italien.

– Det är motsägelsefullt att säga en sak och gör en annan. Det är något hon kommer behöva förklara för utredningen och kommer säkerligen vara väldigt besvärande för henne, säger Ljungqvist.

Den tidigare anti-dopningschefen vill dock inte spekulera i hur långt straff norskan får, men är övertygad om att det kommer att bli en avstängning.

– Det här är en syntetisk steroid och det är totalt ointressant hur mycket eller hur hög halt hon brukat. Det har ingen betydelse, bara förekomsten ska göra henne avstängt. Jag tycker att det är konstigt att de inte redan stängt av henne eftersom det inte är tävlingssäsong nu och att man räknar bort det från det eventuella straffet sen, säger Ljungqvist.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM