Kastas ur Girot – av det egna laget

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Svensken mitt i skandalen i storloppet

Skärmdump från tv-sändningen av Giro d'Italia-etappen.
Skärmdump från tv-sändningen av Giro d'Italia-etappen.

Aleksej Tsatevitj låg på rulle på Tobias Ludvigsson i det individuella tempot i Giro d'Italia.

Nu straffas ryssen stenhårt för regelbrottet – av det egna laget.

– Ett eländigt och oacceptabelt beteende. Han visade inte respekt, skriver Katusha i ett pressmeddelande och skickar hem sin lagmedlem.

Foto: TT
Tobias Ludvigsson.

Den svenske tempospecialisten Tobias Ludvigsson gjorde succé i den inledande etappen av Giro d'Italia. På tempoetappen över knappt en mil slutade han fyra vilket innebar att han fick dra på sig den vita ungdomströjan – som främsta åkare upp till 25 år.

Även under söndagens individuella tempo över 40,4 kilometer, den nionde etappen, uppmärksammades svensken. Men av en helt annan anledning.

Fick böter och tidstillägg

Ludvigsson körde ikapp Aleksej Tsatevitj, som reglerna till trots valde att ligga på rulle på 25-åringen under en lång period, vilket tv-bilderna avslöjade.

Ryssen fick några hundralappar i böter och som brukligt ett tidstillägg för förseelsen. Med sina extra sex minuter och 48 sekunder i sammandraget åkte han ner till en 58:e plats.

Katuchas sportchef Dmitrij Konysjev var rasande på sin cyklist.

– Det var helt oacceptabelt. Han bröt mot en regel som alla professionella cyklister känner till. Och dessutom visade han brist på respekt för sin motståndare, cyklisten som kört ikapp honom, säger han enligt cyclingweekly.co.uk.

"Straffet inte tillräckligt"

Det ryska laget nöjde sig inte med tidstillägget utan valde att gå steget längre.

Man skickar hem 26-åringen.

– Hans beteende har en stor negativ påverkan både på cykelsporten i stort och på Team Katusha. Att acceptera straffet han fick kändes inte tillräckligt för oss. Det är inte lätt att gå in i den andra veckan med bara åtta cyklister men jag är övertygad om att vi tog rätt beslut, säger Konysjev.

Giant–Alpecins Ludvigsson slutade 23:a på etappen och ligger 43:a totalt, 17.06 bakom ledaren och hemmafavoriten Gianluca Brambilla.

■ ■ FOTNOT: I tempo får man inte ligga på rulle, vilket betyder att att ligga bakom i "slip-streamen". Om en cyklist kör i kapp en annan måste man släppa förbi den snabbare cyklisten och släppa 25 meter. I lagtempo får man ligga på rulle inom laget.

Publicerad: