"Doppa inte huvudet under vattnet"

avRasmus Senator

Publicerad:
Uppdaterad:

Ny studie skickar varningssignaler kring vattnet i Rio de Janeiro

Flera experter har kritiserat Rio de Janeiro för det förorenade vattnet.

Nu kommer den biomedicinska experten Valerie Harwood med en varning till de resenärer som ska vistas i staden under OS.

– Doppa inte huvudet under vattnet, säger hon till AP.

En ny studie som har genomförts av nyhetsbyrån AP under en 16 månaders tid ger en dyster bild över situationen i Rio de Janeiros förorenade vatten.

Tre teskedar med vatten kan leda till allvarliga virussjukdomar med bieffekter så som magsmärtor och hjärn- och hjärtinflammationer.

Studien, som släppts endast en vecka innan OS i Rio sätter igång, visar att vattnets renlighetnivå är 1,7 miljoner värre än jämfört med vad som skulle klassas som farligt i Europa.

Farligt för barn

Men det är inte bara vattnet som visar sig innehålla förödande höga halter med farliga ämnen.

Även sanden på stränderna Copacabana och Ipanema ska innehålla höga mängder med ämnen som kan leda till farliga bakteriesjukdomar.

Den biomedicinska forskaren Valerie Harwood vid University of Southern Florida har tagit del av studien. Hon menar att det är direkt farligt för männniskor att spendera tid i vattnet.

– Doppa inte huvudet under vattnet, säger hon till AP och konstaterar att de höga halterna i vattnet och på stränderna är extra farligt för yngre barn och bebisar.

Bildats öar – av slam

Rio de Janeiro har haft stora problem med stadens avloppssystem sedan 70-talet, då stadens invånarantal kraftigt ökade. Det gjorde att myndigheterna helt enkelt inte hann med att förbättra och modernisera avloppen.

Även i stadens rikare kvarter är problemen synbara. Lagunerna i området Barra da Tijuca är enligt AP så pass förorenade att det har bildats små öar av slam från avloppen.

Trots studien säger Mario Andrada, talesperson för Rio de Janeiros lokala olympiska kommité, att vattnet inte är någon fara för de som ska tävla.

– Vi skulle aldrig riskera hälsotillståndet för någon idrottare. Hälsan för idrottarna är vår främsta prioritet. Atleterna tar inga risker genom att segla i Guanabara Bay, säger Andrada.

"Väldigt hög procentsats"

OS i Rio har brottats med flertalet skandaler inför spelen. Från säkerhetsbrister, arenor som inte blir klara i tid till fynd av kroppsdelar vid Beachvolleyarenan.

Under de 16 månader som studien har genomförts har det dykt upp virus i 90 procent av testerna. De två mest förorenade platserna är Lagoa Rodrigo de Freitas, där roddtävlingarna kommer avgöras, och Marina da Glória, där seglingstävlingarna genomförs.

– Det är en väldigt, väldigt, väldigt hög procentsats. Att se den andelen sjukdomsvirus händer i princip aldrig i vattnet på ytan i USA. Man skulle aldrig se de här nivåerna, för vi behandlar vårt avloppsvatten, säger Harwood till AP.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM