Identitetsfusket kan ha pågått i flera år

Av: Robert Rosén

Publicerad:
Uppdaterad:

Tävlingsledaren: ”Finns tydliga indicier”

Foto: Bildbyrån

Fusket i O-ringen kan ha pågått i flera år.

Enligt uppgifter till Sportbladet ska mannen som åkt fast fuskat även 2014.

– Ja, det stämmer att det finns tydliga indicier på det, säger tävlingsledaren Jan Troeng.

Sportbladet rapporterade tidigare i dag om fusk i O-ringen. En tävlande använde sig av två olika identiteter i tävlingen. På morgnarna sprang han under en falsk identitet och fick på så vis kännedom om banan. Därefter gick han ut under sin riktiga identitet och hade koll på var kontrollerna var belägna.

Inför den sista etappen åkte mannen dock fast. Enligt uppgifter till Sportbladet ska det inte ha varit första gången som mannen använt sig av taktiken.

”Vi ska titta på det”

Är han misstänkt för fusk tidigare år?

– Det är ingenting som vi fått in en anmälan kring nu, så det är ingenting jag känner till. Vi kommer göra en utredning som rör det här fusket kring O-ringen och göra en anmälan till orienteringsförbundet i det ärendet, säger O-ringens tävlingsledare Jan Troeng.

Kommer ni kolla tidigare års resultatlistor?

– Ja, det kommer vi göra. Vi kommer titta på de senaste åren och om vi hittar något att ta med i underlaget för anmälningen vi kommer göra.

Enligt uppgifter till Sportbladet gjorde han samma sak i Skåne 2014.

– Ja, det stämmer att det finns tydliga indicier på det. Och det är det vi ska titta på. Vi är medvetna om att vi ska titta på det och håller på med det.

Misstänkt fusk senaste åren

Under O-ringen 2014 befann sig mannen bland de främsta under tävlingens fyra första etapper. På den sista, som är en jaktstart, sjönk han dock snabbt i resultatlistorna.

– Resultatet är egentligen oväsentligt men det är flera tidigare tillfällen där det skulle kunna vara så att det varit på samma sätt (samma fusk som i år reds. anm.) – under de tre–fyra senaste åren. Så det är det vi tittar på.

Än så länge är det inte bekräftat om mannens fusk var en engångsföreteelse eller om det varit återkommande genom åren. Om det hänt tidigare kommer det inkluderas i anmälan till orienteringsförbundet för att på så vis kunna finnas med i bedömningen av tänkbara påföljder.

Sportbladet har utan resultat sökt mannen som åkt fast för fusk.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN