Erik Skoglund

Boxarna rök ihop på presskoferensen

Av: 

Marie Carlsson

SPORTBLADET

Boxas på gala på Hovet

Tre dagar kvar till galan på Hovet.

Då hettade det till rejält mellan boxarna i huvudfajten: Erik Skoglund och Ryno Liebenberg, från Sydafrika.

När de fotograferades ansikte mot ansikte flög Ryno "The Lion" på svensken.

– Jag är en känslosam kille, en aggressiv person. När han kommer upp mot mitt ansikte måste jag reagera, och det gjorde jag, säger Ryno Liebenberg till Sportbladet.

Foto: TT

Tre dagar återstår tills de möts i ringen. Då ska Erik Skoglund, fortfarande obesegrad som proffs och innehavare av IBF:s Interkontinentala titel i lätt tungvikt, gå upp mot Ryno Liebenberg från Sydafrika.

Trashtalket, visserligen bara från det ena hållet – från sydafrikanen – hade börjat långt innan, och när boxarna på onsdagen mötte media inför galan fortsatte det. Och eskalerade.

När fotograferna stod redo för att knäppa bilden då de två boxarna står ansikte mot ansikte blixtrade Liebenberg till. Han tog tag i Erik Skoglunds krage och tryckte honom bakåt samtidigt som arrangörerna försökte sära på dem.

– Jag är en känslosam kille, en aggressiv person. När han kommer upp mot mitt ansikte måste jag reagera, och det gjorde jag, säger Ryno Liebenberg till Sportbladet.

– Det är inget personligt, det är boxning. Men boxning betyder att man slåss, och det gör dig aggressiv.

"Stod så nära jag brukar"

Ryno "The Lion" Liebenberg är känd som bråkstaken – slagskämpen som kommer från en förort till Johannesburg där en våldsam uppväxt fick honom att börja älska att slåss.

– Jag var en liten kille och många kom fram och bråkade, jag var tvungen att försvara mig. Och det gick från det till att jag började gilla att slåss. Nu älskar jag det, jag kan fajtas med vem som helst, utan anledning. Jag gillar att slå folk.

Vad tror du att det blir för match?

– Jag har mött tekniskt skickliga boxare förut. De springer. Jag tror att han kommer springa runt och gömma sig, men jag har några överraskningar för honom.

Erik Skoglund är den väluppfostrade, den tekniskt skolade boxaren – som sällan ger sig in i att snacka skit om motståndaren.

– Jag stod så nära som jag brukar, de brukar inte göra så där ändå, säger Erik Skoglund om incidenten under fotograferingen.

– Men jag tror att det är mycket spel för galleriet. Det är en del av sporten, även om jag tycker att det är en tråkig del av sporten. Jag uppskattar inte riktigt den här traditionen av trashtalk och staredowns, jag tycker lätt att det blir lite fånigt. För mig är det en idrott som vilken som helst.

Vid seger väntar match om EM-titel

Erik Skoglunds motståndare liknar ett par av de han mött tidigare, men Ryno Liebenberg är möjligen ännu mer av en slagskämpe.

Svensken tror att han har goda chanser att ta honom, framför allt på sin teknik.

– Men sen finns inga lätta vinster. Jag tror absolut att det är den tuffaste motståndaren jag mött, men jag kan inte se att han ska stå som vinnare efteråt. Det skulle vara om han får in en "lucky punch", men jag tycker att jag har studerat honom tillräckligt väl.

Skulle Erik Skoglund vinna sin 25:e raka proffsmatch väntar troligt match om EM-titeln, som just nu är vakant efter att ryssen Igor Mikhalkins dömts för dopning.

– Det är två boxare som gör upp om den nu i maj. Vinner jag nu så får jag antagligen möta vinnaren av dem i slutet av sommaren. Även om mitt mål är att bli världsmästare så känns ju europamästare som en stor milstolpe. Det är stort. Det skulle vara häftigt, säger Skoglund.

Galan sänds på Viaplay klockan 18.30 på lördag.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Erik Skoglund

Boxning