Hårda straff för tidigare dömda

Klüfts konkurrent använde förbjudna preparatet

Therese Johaug har åkt fast för det förbjudna preparatet clostebol.

Och tidigare idrottare som använt preparatet har fått årslånga straff.

Carolina Klüfts tidigare konkurrent i längdhopp, Maurren Maggi, stängdes av i två år.

Det slog ned som en bomb på torsdagsförmiddagen.

Norska skidstjärnan Therese Johaug, 28, har åkt fast för dopning efter att ha testats positivt för det förbjudna preparatet clostebol.

– Jag är ledsen och förtvivlad över att ha hamnat i den här svåra och för mig overkliga situationen. Jag tycker det är orättvist även om jag självklart är medveten om ansvaret jag själv har för mediciner jag använder, säger Johaug i ett uttalande.

Preparatet ska norskan ha fått i sig genom att ha använt krämen Trofodermin på en solbränd läpp under ett träningsläger i Italien.

Samma preparat som Klüfts rival

Än så länge är det inte känt hur mycket clostebol Johaug fått i sig och någon eventuell avstängning är ännu inte bestämd.

– Det viktigaste för mig är att göra allt jag kan för att hon inte ska bli straffad för att ha använt en kräm som jag försäkrat henne är okej att använda, säger norska landslagets läkare Fredrik S. Bendiksen som tar på sig skulden för misstaget.

Men andra idrottare som fällts för samma preparat har fått långa straff.

Carolina Klüfts tidigare konkurrent i längdhopp, brasilianskan Maurren Maggi, stängdes av i två år 2003.

Clostebol innebär att muskelstyrkan i kroppen ökar och brasilianskan skyllde på den sårläkande krämen efter att ha rakat bikinilinjen.

– Jag ville ta bort hår som bildats, sa Maggi då.

Andra idrottare, som italienske cyklisten Stefano Agostini och amerikanske basebollspelaren Dee Gordon, stängdes av i 15 månader år 2013 respektive 80 matcher 2016 för att ha använt preparatet.

Norska skidförbundet håller en presskonferens klockan 12.15.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.