Ger sig in i bråket

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Ecclestone tar på sig rollen som medlare

FIA har bestämt sig för en övre budgetgräns och det har fått relationen med Ferrari att frysa till is.

Därför ger sig Bernie Ecclestone in i bråket - som medlare.

Han vill få FIA att höja den föreslagna budgeten.

Ecclestone tänker medla mellan FIA och Ferrari.
Foto: AP
Ecclestone tänker medla mellan FIA och Ferrari.

FIA bestämde sig för en budgetgräns på 465 miljoner kronor förra veckan och inom den gränsen blir de tekniska friheterna för teamen betydligt större än i dag, för de team som lägger ut mer pengar så väntar ett stramare reglemente.

Detta fick Ferrari att reagera starkt, italienarna har hela tiden varit emot en övre budgetgräns och anser att sporten är i fara. Stallet och deras president Luca di Montezemolo gick så långt att de skrev ett brev till FIA där de menar att mästerskapet blir orättvist och att det är svårt att sköta kontrollen över ett sådant reglemente.

Olika åsikter

I förtäckta ord har det även pratats om att Ferrari inte vill vara med i den typen av mästerskap utan vill försöka starta en konkurrerande serie.

– Mästerskapet blir orättvist och rivs sönder, säger di Montezemolo enligt motorsporttotal.

– Sådana regler sänker värdet på F1.

Max Mosley, FIAs president, är av motsatt åsikt.

– F1 överlever även utan Ferrari, säger han till Financial Times.

– Men det vore trist att förlora dem eftersom det är ett italienskt nationalteam.

Vill höja gränsen

FIAs tanke är att få fler team och ett bredare startfält i F1 och att man ska överleva den finanskris som nu råder i världen, de vill slippa att fler team drar sig ur för att kostnaderna är för höga.

Men ett F1 utan Ferrari vill inte F1:s PR-chef Bernie Ecclestone se. Han försöker istället medla mellan parterna och pratar nu om att det kanske är möjligt att höja den redan fastslagna budgetgränsen från 465 miljoner kronor till strax över 700 miljoner kronor nästa säsong för att sedan komma ner till 465 miljoner kronor år 2012.

– Jag vill inte låta det komma så långt att Ferrari lämnar oss, säger han till The Times.

– Alla ska vara överens om budgetgränsen, även Ferrari. Vi måste få dem att komma till den punkten att de också är överens med oss. Det finns vissa betänkligheter när det gäller budgetgränsen och ett tvådelat reglemente. Men de sakerna som vi ska reda ut är ingenting som står skrivet i sten, utan det går att hitta en lösning.

Med andra ord låter det som om Bernie Ecclestone nu vill kompromissa - mot det beslut som FIA tog för bara ett par dagar sedan.

Allt för att Ferrari ska stanna inom F1.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN