BANDYBOMBEN

Av: Jonatan Fast

Publicerad:
Uppdaterad:

Storstjärnan Per Hellmyrs lämnar Edsbyn för ärkerivalen Bollnäs

Som att byta AIK mot Djurgården. Eller Inter mot Milan.

Men i bandyvärlden...landslagsstjärnan Per Hellmyrs, 26, gör det förbjudna: lämnar Edsbyn för Bollnäs.

– Han får stå sitt kast. Det är klart att man kanske känner sig sviken, säger Stefan Karlsson, sportchef i Edsbyn till Sportbladet.

Per Hellmyrs.
Foto: BILDBYRÅN
Per Hellmyrs.

Den kontroversiella bandyaffären offentliggjordes på måndagen när Bollnäs kallade till presskonferens på Sävstaås IP. Mittfältaren Per Hellmyrs, årets spelare i svensk bandy 2009, lämnar alltså Edsbyns IF för den väsentligt mycket mindre framgångsrika hälsingerivalen Bollnäs. Hellmyrs får även sällskap av 28-åriga försvararen Pär Törnberg.

– Efter säsongen sade båda två upp sina kontrakt. Då vill man ju inte spela kvar. Och vad hade de då varit att ha kvar? säger en tagen Stefan Karlsson.

Ni började aldrig omförhandla kontrakten?

– Nej, då valde vi att ligga lågt. De får stå sitt kast.

Hellmyrs – världens bäste?

Per Hellmyrs anses av många vara världens bäste spelare. Så affären är av enorm betydelse för Bollnäs. Han var en nyckelspelare när Sverige tog VM-guld på hemmaplan i vintras. Både Hellmyrs och Törnberg tog sedan SM-silver med Edsbyn.

– Jag är förvånad över att Hellmyrs går till Bollnäs. Han har pratat så mycket om Ryssland...men han kanske inte fick något erbjudande. Det här gör att det hettar till mellan klubbarna, säger Stefan Karlsson.

Var proffs i Ryssland

Per Hellmyrs har spelat i Edsbyn sedan 2000 och har fyra SM-guld med klubben. Och han har också varit proffs i ryska Raketa Kazan. Nu väntar alltså ett nytt kapitel i 26-åringens framgångsrika bandykarriär.

”Två av Sveriges mest tongivande spelare”

”Bollnäs Bandy har nu fullbordat sin spelartrupp för den kommande säsongen. Truppen har kompletterats med två av Sveriges mest tongivande spelare och vi har därmed tillfört laget den spetskompetens som vi önskat oss” skriver Bollnäs i ett pressmeddelande.

Edsbyn tappade SM-titeln och tänker kräva revansch i vinter. Men klubben säger samtidigt att truppen är klar och Hellmyrs och Törnberg inte kommer ersättas. Man har även tappat tränaren Franco Bergman som blir ny förbundskapten, och Christian Mickelsson som går till Sirius. Klart är dock att Peter Törnberg täcker upp på tränarfronten för Bergman.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN