Har lärt sig läxan

Av: Tobias Österberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Andreas Jonsson siktar på final på Ullevi

Hemmaplan. Andreas Jonsson har startat mycket bra i GP. I morgon är det dags för tävling på hemmaplan, på Ullevi i Göteborg. FOTO: SCANPIX
Hemmaplan. Andreas Jonsson har startat mycket bra i GP. I morgon är det dags för tävling på hemmaplan, på Ullevi i Göteborg. FOTO: SCANPIX

Andreas Jonsson är VM-tvåa inför VM-tävlingen i speedway på Ullevi.

Anledningen är enkel; han har lärt sig läxan.

– Man behöver inte vara snabbast för att ta mest poäng, säger han.

En titt i statistiken från tidigare VM-säsonger visar att Andreas Jonsson haft problem att öppna säsongerna bra. Frånsett förra årets finalplats i premiären i Krsko har det mest varit låga poängnoteringar. Han har tvingats jaga redan från start. I år har Jonsson varit femma och trea i de tävlingar som körts.

Hade för högt snitt

När årets säsong drog igång var han dock aningen orolig för säsongsupptakten. Han fick ingen styrning i England, hade för högt snitt.

– Jag var nervös att jag inte skulle komma upp i tempo. Men med facit i hand var det bara bra. Nu är jag mer utvilad när jag kommer till tävlingarna. Precis som Jason Crump, han kör heller inte i England, säger han.

Jonsson skulle kunna lägga till mer harmonisk.

– Jo, det är jag också. Jag trivs med familjen och tänker inte speedway hela tiden. Det kanske var lite för mycket i fjol även om det kändes bra då också.

Redan som junior var Andreas Jonsson en av de snabbaste förarna på banan. Ändå har han haft svårt att ta det sista steget upp i VM-tabellen. Fjärdeplatsen 2006 är hans bästa resultat så här långt.

– Jag kan väl erkänna att jag inte tagit de bästa taktiska besluten i alla lägen. Jagat varje poäng som om det skulle vara den sista jag skulle ta. Nu vet jag att man inte behöver vara snabbast för att ta mest poäng, säger han och skrattar.

En annan sak Jonsson förbättrat till i år är starterna. Elaka tungor har också anklagat honom för att ändra inställningarna alldeles för mycket.

– Kan nog vara så..... Det kan det. Men i Målilla i tisdags ändrade jag lite efter alla heat och det blev bättre hela tiden, säger han.

Kommer att gå undan

Lördagens VM-bana på Ullevi är den snabbaste under hela VM-serien. Det gillar Jonsson skarpt.

– Det går verkligen fort. Jag gillar långa rakor och höga hastigheter.

Förra årets VM-tävling på Ullevi avslutade Jonsson på sjukhus efter en otäck krasch. Målet i år är ett annat.

– A-final är målet, där kan det gå hur som helst. Marginalerna är väldigt små, avslutar han.

Övriga svenskar på Ullevi är Fredrik Lindgren som i fjol blev tvåa efter Rune Holta samt wild card-föraren Antonio Lindbäck.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN