THE BROCK

GLÖM TYSON, GLÖM KLITCHKO, HÄR ÄR FIGHTINGVÄRLDENS STÖRSTE: UFC-MÄSTAREN BROCK LESNAR

Här är jätten som knockar allt i USA.

Brock Lesnar har gjort Ultimate Fighting Championship störst.

– Det är till och med större än Super Bowl, säger TV4:s expertkommentator Paolo Roberto.

191 centimeter lång och 120 kilo tung. Att Brock Lesnar kallas ett monster är kanske inte helt förvånande. Mer förvånande är att jätten från Webster, South Dakota, tagit över rollen som tungviktsmästare i Ultimate Fightning Championship, UFC, blivit den absolut största publikfavoriten och dragit in mer pengar till sporten än någon annan - någonsin.

Det trots att Brock Lesnar bara har tävlat i UFC i ett år.

– Han är the American dream som kommit från ingenstans. Han är helt fantastisk och har allt som en fighter ska ha. Han är slängd i käften, enorm och jävligt bra, säger Paolo Roberto.

Brock Lesnar började sin karriär som amatörbrottare och vann flera stora titlar innan han gick över till wrestling och en kometkarriär i WWE.

Men Lesnar valde att lämna wrestlingen och bytte den här gången till MMA. Där gick han en match i K1, och vann direkt. Och det var inte bara hans storlek som imponerade.

– Samtidigt som han är enorm kan han kontrollera sin kroppsmassa. Han väger 120 kilo men är som en liten vessla på golvet, säger Paolo Roberto.

Den 2 februari 2008 debuterade Lesnar i UFC mot före detta tungviktsmästaren Frank Mir. Lesnar dominerade matchen men vara tvungen att klappa ut efter att Mir lyckats låsa hans ben.

Redan 15 november var det dags för första titelmatchen. Lesnar hade då besegrat amerikanen Heath Herring men nu väntade tungviktsmästaren och MMA-legenden Randy Couture. Efter en jämn första rond vann Lesnar matchen på knock i andra och blev tungviktsmästare – efter bara tre matcher i UFC.

”Gick fortare än jag trodde”

– Det gick lite fortare än jag trodde, jag hade räknat med fem ronder. Det här är en dröm som blir sann men jag har förbättrats för varje match och kommer att fortsätta att göra det, sa Lesnar till MMA-live då.

Matchen mot Couture sågs av 1 010 000 i Pay-Per-View, PPV. Det är näst bäst i UFC:s historia. Bara matchen mellan Chuck Liddell och Tito Ortiz 2006 har setts av fler.

Brock Lesnar gick tre matcher som sändes i PPV förra året. De köptes av fler än alla andra fighters, inklusive alla amatörboxare och wrestlare.

– Alla idrotter behöver sina stjärnor. UFC har ganska mycket bra stjärnor. Det finns ingen annan sport som har så mycket udda frisyrer och tatueringar. Men Lesnar är grym, säger Paolo Roberto.

Totalt köpte 2,2 miljoner Lesnars tre matcher – näst bästa siffran, någonsin. Tito Ortiz hade 50 000 fler köp under sina matcher 2006.

Men priset på matcherna har gått upp med 5-10 dollar sedan dess. Vilket betyder att ingen annan har dragit in så mycket pengar till UFC på ett år som Lesnar har gjort under sitt första år.

Lesnar har inte bara bidragit till att dra in pengar till UFC. Han har också sett till att sporten har gått om allt i PPV-intäkter.

– Det är superpoppis och krossar allting i USA vad gäller Pay-Per-View. Boxningen är bra när de har stora stjärnor. Men annars slår UFC boxningen jämt. Det var till och med större än Super Bowl nu, säger Paolo Roberto.

Sju av tio är UFC-matcher

På topp tio-listan från förra året över PPV-evenemang finns UFC på sju av placeringarna. Brock Lesnars matcher ligger på plats två, fyra och fem.

Det är ingen tvekan om vilket kampsport som är störst i USA just nu. Och det är ingen tvekan om vem som är störst inom sporten. Brock Lesnar har på drygt ett år blivit både mästare och publikfavorit.

När han började i UFC fick han smeknamnet ”The next Big thing”. Det börjar kanske bli dags att stryka ”next”.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.