Kimis beslut hyllas av svenska rallyeliten

avAnna Andersson

SPORTBLADET

”Kul att han insett hur häftigt rally är”

NÖJDA Patrik Sandell och PG Andersson.

En F1-världsmästare kör WRC – ett beslut som hyllas av den svenska rallyeliten.

– Det är roligt att de andra racingkillarna har insett hur häftigt rally är, säger Patrik Sandell.

VM-premiären 2010 körs i Sverige och det blir en tuff öppning för Kimi Räikkönen.

– Men jag tror att han klarar det bra, Sverige är ganska likt Finland och det är samma typ av underlag, säger Patrik Sandell som var nära en pallplats i PWRC i år och satsar mot WRC.

– Men de som tror att han kommer att stå på pallen på en gång har nog inte klart för sig vad det handlar om.

Vilka svårigheter möter han?

– Han är en grym förartalang och kommer inte har några problem med att köra bilen, däremot är det svåra i rally-VM att man kör i så många olika länder. För att lyckas i rally måste man ha erfarenheter av de olika underlagen.

– Det är en sak att lyckas i Finlands VM-rally där han kört under hela sin uppväxt, men på de andra ställena måste han lita på sina noter. Han måste lära sig att lita på dem, när man har en bergvägg på ena sidan och ett stup på den andra så måste noterna sitta, annars tar äventyret slut ganska fort...

”Måste vänja sig vid kartläsare”

Även PG Andersson, som körde WRC förra året, men som sedan hans fabriksteam lade ner har haft svårt att hitta en styrning.

– Han måste välja sig vid att ha en kartläsare, annars visade han i Finland att han kan köra rally. Han verkar vara en naturbegåvning men han har lite för lite erfarenhet för att vinna lopp direkt, säger PG Andersson.

– Det vore lite försmädligt för de andra som håller på om han kliver in och dominerar direkt. Men topp fem kan han nog klara av.

Vad betyder bytet för rallysporten?

– Det är klart att det är stort och uppmärksammas i media vilket är viktigt för sponsorer och så. Men för oss andra dödliga har det ingen större betydelse mer än att han tar en plats som en bättre chaufför borde ha haft. Men visst är det kul att han byter bana.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Rally