Kalla på pallen efter knockoutstart

SPORTBLADET

RUKA/STOCKHOLM. Charlotte Kalla gick på knock i Ruka.

Men efter att ha haft en stor ledning rann sekunderna i väg för Kalla som tog sig in som tvåa bakom Marit Björgen. Men totalt i minitouren är läget det omvända.

– Det är jättehärligt när man känner sig pigg, säger Charlotte Kalla.

Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN

Charlotte Kalla gjorde ett av sina bästa sprintlopp i karriären när hon tog sig till semifinal i gårdagens sprint.

Och när det var dags för distanslopp i Ruka i dag visade hon att självförtroendet är riktigt starkt. För när både Marit Björgen och Heidi Weng kämpade med fästet de första kilometerna dundrade Charlotte Kalla fram till en jätteledning med 11,1 sekunder vid 3,1 kilometer.

”Det är tokbra”

– Det är tokbra! Så skönt och befriande, säger Anders Blomquist i SVT.

Enda problemet: tv-tittarna blåstes på den fina öppningen.

– Hon har åkt mycket fortare än någon annan under loppet, hoppas producenten vaknar till liv, säger Anders Blomquist.

När väl producenten väl letade rätt på Kalla ute i spåret vid 6,2 kilometer var ledningen nere på blygsamma 0,6 sekunder till Marit Björgen. Och på slutvarvet tappade svenskan ytterligare i de branta backarna. I mål blev det i stället en tiondelskamo med Ingvild Flugstad Östberg som Kalla vann med med blott åtta tiondelar. Till slut var avståndet upp till Björgen 17 sekunder.

– Det kändes bra i dag. Det var ganska lurigt före så jag tog ett sent beslut om vilka skidor jag skulle åka på. Jag är glad att jag kunde behärska föret så pass bra. Jag öppnade kontrollerat, men märkte på andra varvet att det inte var samma klipp i steget, men ändå inte så att jag klappar igen totalt. Men jag kan inte hålla samma tempo som Marit, säger Kalla

Två svenskar på pallen inför avslutningen

– Det är ett jättefint lopp, hon har bra tryck i stakningen men inte riktigt kraften att trycka över krönen, säger Anders Blomquist.

För Stina Nilsson, som vann sprinten igår, slutade det med en åttondeplats, 46 sekunder efter Marit Björgen. Anna Haag landade på 13:e plats, Ida Ingemarsdotter slutade 17:e och även Evelina Settlin knep en placering topp 20.

När man räknar samman totalen i minitouren är det trevlig svensk läsning. Charlotte Kalla toppar, före Marit Björgen och Stina Nilsson.

Så tävlar längdskidåkarna fram tills OS 00:25

Världscupen i längdskidor sänds i SVT.