”Inget annat än en sensationell skräll”

Käck: ”Seger som definierar hennes karriär”

SPORTBLADET

RANCHO MIRAGE. Kan man få sitt genombrott vid 31 års ålder?

I så fall har Pernilla Lindberg just fått det.

Det är den här segern som kommer definiera hela hennes karriär.

För ska vi vara helt ärliga så hade Pernilla Lindbergs åtta år långa proffskarriär hittills bara varit medelmåttig.

Det är förstås stort att över huvud taget spela på LPGA-touren, men det är segrar som räknas – och ”Pillan” hade aldrig ens varit nära.

Och det var inget – verkligen inget – som talade för att det skulle förändras nu.

Vi kunde nog rabbla upp 40-50 namn som på förhand sågs med större chans.

Men så är det ju golf vi snackar om. En sport där det mest osannolika faktiskt kan inträffa.

Och det var precis vad som hände på Mission Hills Country Club.

Pernilla Lindberg skrev in sig i historieböckerna som den sjätte svenska majorvinnaren i historien tillsammans med Annika Sörenstam, Anna Nordqvist, Liselotte Neumann, Helen Alfredsson och Henrik Stenson.

Inget dåligt sällskap det.

Var nervös

Sett till den självklarhet hon visat upp i spelet de här dagarna skulle det kunna te sig som en lika stor självklarhet att hon också skulle stå där som segrare i slutändan, men nej – det här är inget annat än en sensationell skräll. En av de allra största inom svensk golf.

Visst, Hälsingetjejen har visat att hon kan skjuta låga scorer, men hon hade aldrig varit bättre än trea vare sig på LPGA- eller Europatouren.

Nu ledde hon ANA Inspiration i tre rundor och i den fjärde gick hon ut i tre slags ledning – plötsligt med allt att förlora.

Inte undra på att hon var nervös…

Jag hade förmånen att följa de första hålen på söndagen tillsammans med de två personerna som känner henne bäst – mamma Gunilla och pappa Jan – och efter två bogeys på de tre inledande hålen konstaterade pappa Jan det uppenbara:

– Oj, oj. Nu är det nerver…

Ja, Pernilla Lindberg var nervös.

Inom loppet av 30 minuter hade hon sjabblat bort sin ledning.

Hon missade utslagen, satte sig själv i svåra lägen – och puttade sämre än hon gjort på väldigt länge. Där och då såg det här ut att förvandlas till en kraschlandning. En ren och skär mardröm.

Men golf är ju en märklig sport.

Den följer inte de vanliga naturlagarna.

Just när det såg som allra mörkast ut lyckades hon med det som är så enormt svårt; att stoppa blödningen och hitta tillbaka till sitt spel.

Söndagens sista nio hål var en enda lång kamp och Lindberg visade ett psyke jag inte trodde hon hade – och till slut var hon framme i särspel.

”Något utöver det vanliga”

Man har varit med och sett en del häftiga grejer i den här sporten genom åren men särspelet på Mission Hills var något utöver det vanliga. På det andra särspelshålet hade Jennifer Song en enmetersputt för seger, en kvart senare var hon utslagen. Så grym är den här sporten.

Till slut var de bara två kvar: Sjufaldige majorvinnaren Inbee Park – en av damgolfens största genom tiderna – och Pernilla Lindberg från lilla Bollnäs.

Så här i efterhand borde de nog ha brutit spelet redan då men Pernilla och Inbee gick det 18:e hålet en gång till – för fjärde (!) gången i ordningen, i beckmörker – innan solen gick ner över Mission Hills och spelet avbröts.

Den dramaturgin skojar du inte bort.

”Som hon förtjänar det”

I dag var de tillbaka ute på banan för att kora en vinnare. Och nu kändes det inte som att Pernilla Lindberg hade allt att förlora – utan allt att vinna.

Magkänslan var faktiskt att hon skulle greja det.

Det krävdes fyra hål till, men nu står hon där, som Sveriges sjätte majorvinnare genom tiderna.

Inskriven i historieböckerna.

Respekterad av en hel golfvärld.

Som hon förtjänat det.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20
ARTIKELN HANDLAR OM

Golf